Kritiske avisartikler får skraldemænd til at nedlægge arbejdet: 'Det er ikke fair'

Journalisterne bag forsvarer historier om dårligt arbejdsmiljø blandt skraldemændene.

90 til 100 medarbejdere har her til morgen nedlagt arbejdet hos Aalborg Renovation. (Foto: Christine Nørgaard - DR Nordjylland)

Der er ikke blevet hentet skrald i Aalborg her til morgen.

De kommunale skraldemænd valgte i en periode på tre timer at nedlægge arbejdet i protest mod en stribe avisartikler i Nordjyske Stiftstidende, hvor der bliver sat et kritisk lys på arbejdsmiljøet hos Aalborg Renovation.

Skraldemændene, der nu har genoptaget arbejdet, er ikke enige i, at der er et dårligt arbejdsmiljø.

- Vi er rystede over, at man skriver sådan noget, for det passer ikke. Vi har et godt sammenhold herude og en fantastisk arbejdsplads, og det er derfor vi har valgt at nedlægge arbejdet, siger tillidsmand for skraldemændene hos 3F Jan Jessen.

Til avisen har en række skraldemænd, hvoraf nogle nu er afskediget, fortalt om mobning, pres og chikane på arbejdspladsen.

Fire af dem er stået frem ved navns nævnelse, og der er også nogle, der har udtalt sig anonymt.

Ville have reageret for længe siden

Men flertallet af medarbejderne er ikke utilfredse med deres arbejdsplads, selvom det er det billede, der bliver tegnet i artiklerne, lyder det fra Jan Jessen.

- Det er fair nok, at der er nogen, der synes, at tingene ikke er i orden, og at man skriver om det. Men det er ikke fair, at Nordjyske lægger det ud som om, at vi allesammen er utilfredse, og at der er en leder, der nærmest er konge herude. Vi har en god ledelse, synes jeg.

- Hvis det var tilfældet, at vi havde så dårlige vilkår at arbejde under, så havde vi altså stillet skraldebilerne for længe siden, fortsætter Jan Jessen.

Hvorfor lader I det gå ud over borgerne?

- Jeg synes, vi har prøvet at komme til orde i avisen. Da jeg sendte et læserbrev, ændrede de overskriften, og første gang jeg udtalte mig, valgte de ikke tage det med, som jeg synes var vigtigt.

Tillidsmand Jan Jessen forsvarer sin arbejdsplads, selvom flere tidligere og nuværende medarbejdere over for Nordjyske har berettet om et skidt arbejdsmiljø. (Foto: Christine Nørgaard - DR Nordjylland)

Hos Nordjyske er Caspar Birk, der er en af journalisterne bag artiklerne, klar til at stå på mål for kritikken.

Han kan godt forstå, at det for nogle kan være ubehageligt, at der bliver skrevet kritisk om deres arbejdsplads, når man selv er stolt af sit arbejde og glad for at være der.

- Men det ændrer ikke ved, at det er dokumenteret, at flere har haft et psykisk dårligt arbejdsmiljø, og det er der også flere, der har derude i øjeblikket, siger han.

Caspar Birk understreger, at avisen aldrig har skrevet, at det er alle medarbejdere, der oplever et dårligt arbejdsmiljø.

Han tilføjer desuden, at tillidsmand Jan Jessen selv har været med til at give anledning til skriverierne, idet han har hængt anonyme mails fra tidligere medarbejdere op på opslagstavlen i kantinen.

- Det var dybt personlige private mails fra to sygemeldte og nu opsagte medarbejdere, hvori det var blevet beskrevet, at de havde fået depression og sågar selvmordstanker på baggrund af det psykiske arbejdsmiljø, de har oplevet derude, siger han.

Jan Jessen medgiver, at det var forkert at hænge mailene op, men siger, at han ikke vidste, det kunne være i strid med loven, da de også var sendt til byrådet.

Vil blive ved at grave i sagen

Caspar Birk siger, at avisen vil blive ved med at grave i sagen, så længe der er noget at komme efter.

- Journalistik handler om, at man nogle gange skal beskrive det, der ikke fungerer, og i det her tilfælde er flere blevet sygemeldt og opsagt som følge af et dårligt arbejdsmiljø. Det er vores pligt at fortælle, siger han.

Hvis det var alle, der var utilfredse, var sagen formentlig blev klaret internt i kommunen eller af andre myndigheder, mener Caspar Birk.

- Selvfølgelig er der nogen, der har det godt, og sådan skulle det gerne være, for hvis alle havde haft det dårligt, var det blevet håndteret på en anden måde og gennem et andet system, siger han.

Skraldemændene har genoptaget arbejdet, da de mener, at de nu har fået opmærksomhed omkring deres synspunkt.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter