Kun hver 10. hjertestarter har en hjerteløber

Trygfonden efterlyser personer, der vil løbe ud med en hjertestarter.

En hjerteløber påtager sig kun at fragte hjertestarteren ud til stedet, hvor en person har fået et hjertestop. (© DR)

Når en person falder om med hjertestop, er der brug for en hjertestarter i en fart.

Men vagtcentralchef i Region Nordjylland, Jan Lindberg, vurderer, at det kun er hver tiende, der registrerer en hjertestarter, som også melder sig som som såkaldt hjerteløber.

Derfor efterlyser TrygFonden og Vagtcentral Aalborg såkaldte hjerteløbere, som på TrygFondens hjemmeside melder sig til at løbe eller køre ud med en hjertestarter.

Almindelig førstehjælp er første prioritet. Men hjerteløbernes hjælp er også vigtig, siger Jan Lindberg.

- Vi har mange eksempler på, at hjertet først er kommet i gang igen, når der bliver sat en hjertestarter på, siger vagtcentralchefen.

Hjerteløbere er borgere, som på TrygFondens hjemmeside har registreret sig med telefonnummer. Samtidig bliver hjertestarteren også synlig på et kort, som vagtcentralen har adgang til.

Ifølge projektchef i TrygFonden, Grethe Thomas, kan det relativt lille antal hjerteløbere blandt andet skyldes misforståelser.

- De fleste ved godt, at man bør lade selve hjertestarteren registrere. Men mange har måske ikke opdaget, at det nu også er muligt samtidig at lade sig registrere som fadder og dermed som hjerteløber, siger hun.

Ifølge Grethe Thomas påtager hjerteløberen sig ikke andet ansvar end at bringe hjertestarteren frem til personen med hjertestop.

- Her er der jo i forvejen en person, der har kontakt til 112, og som er i gang med at guide vedkommende i hjerte-lunge-redning og livreddende førstehjælp, siger hun.

Er man ikke fadder til hjertestarter - men alligevel ønsker at blive hjerteløber, så skal man henvende sig til fadderen og lade sig registrere via hende eller ham.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk