Kvindelige lokalpolitikere: Sådan er sexismedebatten langt fra Christiansborg og Københavns Rådhus

Mændene famler i blinde og ved ikke, hvilket ben de skal stå på, lyder det blandt andet fra tre kvindelige lokalpolitikere.

Debatten om seksuelt krænkende adfærd og sexisme har de seneste uger raset herhjemme.

Historierne har blandt andet handlet om sager i dansk politik, hvor senest Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), måtte trække sig på baggrund af en række anklager om seksuelle krænkelser.

Men langt fra Rådhuspladsen i København og Christiansborg er debatten også kommet på dagsordenen.

En lang række kommuner, som DR har talt med, vil tage krænkelser og sexisme op på byrådsmøder, udvalgsmøder og specifikke temadage om emnet.

Og selvom snakken ér blevet taget før, er der brug for at gøre det igen. Det mener flere unge kvinder i dansk kommunalpolitik, som du kan møde her.

1

Signe Nøhr, borgmesterkandidat for Det Konservative Folkeparti i Vesthimmerlands Kommune

Mens folketingspolitikerne i ugevis har trådt hinanden over tæerne for at tage afstand til krænkende adfærd og sexisme, har det været med en vis afstandtagen, at politikerne i nordjyske Vesthimmerlands Kommune har talt om krænkelser og sexisme indtil nu.

Det har den 26-årige borgmesterkandidat for Konservative, Signe Nøhr, oplevet.

Det skete blandt andet med argumenter om, at det kun er noget, der foregår i København.

- Der var også nogle, som mente, at det handlede om magtspil, og sagde, at nu måtte kvinderne tage sig sammen. Nogle spurgte også, om man nu ikke engang måtte have det sjovt til julefrokosterne længere.

Siden Signe Nøhr blev valgt ind i byrådet som 19-årig i 2013 har hun selv været udsat for en række hændelser, som hun vil betegne som krænkende. Hun ønsker dog ikke at gå nærmere ind i detaljerne og understreger, at hun i dag betragter sagerne som lukkede.

- Med min position vil nogen nok mene, at jeg skal kunne holde til mere end mange andre. Det ansvar vil også jeg gerne tage på mig. Men jeg er bekymret over, at vi har et demokrati, hvor det i forvejen kan være svært at få særligt kvinder til at stille op. Derfor er vi nødt til at snakke om det her og sikre, der er et ordentligt arbejdsmiljø, siger Signe Nøhr.

Hun har oplevet, at hun selv har skullet starte debatten op i byrådet og spørge ind til, hvordan borgmesteren har tænkt sig at forholde sig til sexisme og krænkelser i kommunen.

I øjeblikket oplever hun dog, at der er ved at ske et skred, og at der blandt hendes kollegaer i byrådet er kommet en erkendelse af, at de er nødt til at forholde sig til sexisme - også i Vesthimmerland.

- Måske er det naturligt nok, at en mand på 65 år ikke kan relatere til en ung kvinde. Men vi må prøve at være åbne over for hinandens holdninger og tanker i den her debat. Og det synes jeg, vi var for dårlige til i begyndelsen.

2

Mette Kjærulff, socialdemokratisk medlem af byrådet i Thisted Kommune

I Thisted Kommune oplever 33-årige Mette Kjærulff, at hendes mandlige kollegaer i byrådet i øjeblikket ikke rigtig ved, hvilket ben de skal stå på.

- De famler i blinde for at finde ud af, om de er gået over en grænse, og hvor grænserne egentlig går. Jeg tror, de gør det, fordi de bliver usikre, fordi debatten er gået på alt fra voldtægt til upassende kommentarer, forklarer hun og tilføjer:

- Sidste gang vi havde møde, havde jeg en rød jakke på. I det øjeblik jeg går ind ad døren, siger min kollega: ‘Det er vel nok en pæn jakke, du har på’. Men det blev straks fulgt op med: ‘Nårh nej, det må jeg vel ikke sige længere’.

Som kvinde føler Mette Kjærulff, at hun kommer til at stå på mål for store dele af den debat, der foregår lige nu.

- Jeg er den eneste helt unge kvinde i vores byråd. Det betyder, at hver gang en ung kvinde står frem med sine oplevelser i medierne, skal jeg stå på mål for deres oplevelser, selvom de intet har med mig at gøre.

Men hun mener, at noget lignende gør sig gældende for hendes mandlige kollegaer.

- Mændene kommer også til at skulle stå på mål for andre mænds upassende opførsel. Det er jo heller ikke i orden, siger Mette Kjærulff og beskriver, at hun lige nu føler sig klemt imellem to stole.

På den ene side vil hun gerne bakke de kvinder op, som er stået frem. På den anden side ér der også dage, hvor også hun er kørt død i debatten og bare gerne vil snakke politik.

- Jeg vil gerne være en af dem, der siger, at sexisme og grænseoverskridende adfærd ikke er hverdagskost. Det er det i hvert fald ikke for mig. Der er nogle enkelte, der ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt. Men det er jo ikke alle.

3

Kiki Bach, socialdemokratisk medlem af byrådet i Jammerbugt Kommune

For Kiki Bach fylder debatten mindre. Både i hendes eget hoved, men også i snakken med kollegaerne i byrådet.

Den 32-årige socialdemokrat mener, det er vigtigt at få bragt snakken om sexisme og krænkelser ned på et niveau, hvor flere kan være med. Lige nu tror hun, at mange føler, at snakken ligger langt fra deres egen hverdag.

- Den debat og de oplevelser, der bliver fortalt om nu, er meget langt fra det, jeg oplever i Jammerbugt Kommune. Det giver ikke mening for os at snakke om fysiske krænkelser her, siger Kiki Bach og understreger, at hun på intet tidspunkt er blevet udsat for netop dét af sine mandlige kollegaer.

Til gengæld har hun oplevet at blive talt nedladende til og blive behandlet anderledes på grund af sit køn - og dét sker stadig.

Blandt andet blev der i foråret stillet spørgsmålstegn ved, om hun kunne sidde med til politiske møder, imens hun stadig ammede sin datter.

- Nogle af mine kollegaer i byrådet sagde, jeg skulle huske, det var en arbejdsplads og ikke en børnehave. Med hvad med kvinder, som jeg, der både gerne vil tage sig af deres børn og have en stemme i politik?

- Jeg synes, det er helt forkert at sige, at på det tidspunkt, du skal amme dit barn, kan du ikke være en del af politik. Det hører ingen steder hjemme i dag.

Derfor mener hun også, at det er vigtigt at tage snakken om sexisme i det hele taget – og ikke kun snakke om hænder på lår.

- Det lyder så voldsomt at sige sexisme. Og jeg synes også, man skal passe på med at føle sig krænket, siger hun og tilføjer, at hun selv har måttet reflektere over, hvad hendes egne oplevelser egentlig dækkede over. Var det sexisme eller ej?

I dag har hun indset, at det var det. Og selvom det ikke er noget, hun ligger søvnløs over om natten, mener hun, at det er vigtigt at tale om.

- Folk har forskellige meninger. Derfor kan vi heller ikke gøre os til dommere over, hvad folk oplever som sexistisk.

Facebook
Twitter