Kystdirektoratet tillader mere hård kystsikring i Nordjylland

Sommerhus-ejerne i Nørlev har fået lov at sikre kysten med sten, men ikke med halm.

Sommerhus-beboerne i Nørlev har sat 100 meter halmballer op for at beskytte deres huse mod erosion. Nu kan de erstatte dem med sten. (Foto: christine Nørgaard © DR Nordjylland (Arkivfoto))

Sommerhusejerne ved Nørlev Strand i Nordjylland får lov til at sikre deres huse med hård kystsikring.

Det er netop blevet besluttet på et møde mellem sommerhusejere, Hjørring Kommune og Kystdirektoratet i Hjørring i dag.

- Efter års kamp har den sunde fornuft sejret, siger Christian Hartmann, der repræsenterer sommerhusejerne.

De har i protest mod den manglende kystsikring kørte halmballer ned på stranden i et forsøg på at bremse vandet fra at æde sig længere og længere ind. Noget, der egentlig ikke har været tilladt indtil nu.

Tidligst kystsikring til foråret

Christian Hartmanns eget sommerhus hænger allerede ud over skrænten på kysten og er i overhængende fare for at styrte ned på stranden.

- Jeg er umiddelbart glad for beslutningen, men der udestår endnu nogle udfordringer. For det første skal løsningen nu drøftes med medlemmerne af grundejerforeningen, og for det andet skal vi have fundet penge til kystsikringen, fortæller Christian Hartmann.

Først derefter kan der sendes en ansøgning til Kystdirektoratet.

- Derefter er der en sagsbehandlingstid på 10 uger - så jeg tror, det bliver i det tidlige forår, vi i bedste fald kan have en løsning på plads, siger Christian Hartmann.

Halmballerne skal væk nu

Christian Hartmann og de andre ejere af nedstyrtningstruede sommerhuse krydser derfor fingre for at der ikke kommer nogle hårde storme inden da.

De halmballer, de har sat ud, må nemlig ikke blive stående

- Kystdirektoratet vil ikke tillade, at halmballerne bliver stående på kysten sikring, indtil vi får sten op. Men vi vil nu tage kontakt til Miljøministeren og spørge hende, om vi ikke kan få en eller anden form for dispensation til at lade dem blive liggende, siger Christian Hartmann.

Kan igen sælge sommerhuse

Dagens tilladelse har store perspektiver for sommerhusejerne, mener Christian Hartmann.

- Nu kan vi igen sælge sommerhuse i området, velvidende at de ikke dratter i havet. Og husene kan trygt lejes ud til turister, hvilket igen skaber omsætning i området og i kommunen.

Tidligere fik sommerhusejere ved Løkken lov til at beskytte deres huse med hård kystsikring.

Den 16. november har miljøminister Eva Kjer Hansen desuden inviteret alle interesserede parter til et større møde i Aalborg om kystsikring på den nordjyske vestkyst.