Flere steder i landet lader man græsset og mælkebøtterne gro for at få flere sommerfugle, vilde bier og blomstrende urter.
Det er foreningen Vild med Viljes initiativ, der arbejder for at udbrede et vildere natursyn og ønsket om at gøre en forskel for biodiversiteten i private haver og på grønne områder i byerne.
- Interessen er klart stigende, især har vi mærket det i det her forår. Vi har oplevet, at rigtig mange har ønsket at gøre noget for de vilde bier og for sommerfuglene, siger Philip Hahn-Petersen, der er formand for foreningen.
Et af de steder, der har valgt at lægge store velplejede arealer om til vild natur, er Aalborg Universitet. Det er de mange tidligere trimmede græsområder på universitetets matrikel, der nu får lov til at gro vildt.
- Vi er gået med i projektet, fordi vi tror på, at vi kan gøre en forskel for naturen. Lige nu ser det vildtvoksende ud, men jo mere man får udpint jorden, jo flere gode vækster kommer der frem, siger Alex Hermansen, afdelingsleder i byggeri og drift på Aalborg Universitet.
15 fodboldbaner med natur
Universitetet har 300.000 kvadratmeter, hvor der ikke er bygninger på. Det er et areal, der svarer til 15 fodboldbaner, der skal plejes og passes, og hvor græsset skal slås. Men ikke længere.
- Vi lader tingene gro her, og så høster vi det et par gange om året og fjerner afklippet, så der bliver plads til de urter og vildtvoksende blomster, som vi gerne vil have i bunden, siger Alex Hermansen.
Ifølge Philip Hahn-Petersen er 63 procent af Danmarks areal under plov, og her får naturen altså ikke lov til at vokse frit. Derfor er det vigtigt, at indsatsen bliver øget, hvor det er muligt, siger han.
- Det er noget, vi kan strække helt fra altankassen og til store sammenhængende naturarealer. Vi skal hele tiden spørge os selv; hvor vildt kan det blive lige her? Hvad kan jeg gøre for at give plads til de vilde arter, der har det svært i det danske landskab i dag?, siger han.
Udover kønne blomster og summende bier er der en anden fordel ved at lade græs og vejkante gro til, mener Alex Hermansen.
- Det giver noget fred og ro herude, for de studerende og medarbejderne slipper jo for at høre på, at vi går her med vores buskryddere hele tiden, siger Alex Hermansen.