Lægehuse må tænke kreativt: Borgere står i lange køer til vaccine

Mange lægehuse har gjort det muligt for borgerne at blive vaccineret hos dem, men det er en stor opgave for klinikkerne.

Borgere i Nibe stod klar klokken 14:00, da lægehuset holdt åbent hus for vaccination mod corona uden tidsbestilling. (Foto: © Mai Sønderkjær-Outzen, DR Nórdjylland)

Hos flere lægehuse er det muligt at tage to fluer med ét smæk og få en coronavaccine, mens man alligevel er inde for at få tjekket sit knæ.

Andre klinikker har specifikke tidsrum, hvor der kun kan bestilles tid til vacciner. For efter de praktiserende læger er begyndt at vaccinere mod corona, har klinikker taget kreativiteten i brug i kampen mod den stigende coronasmitte.

Ét af de lægehuse, der har tænkt i alternative løsninger, er Familielægerne i Hobro. Her tilbyder de på lørdag ”drive by vaccination” uden tidsbestilling. For det er vigtigt at have et anderledes tilbud, mener læge Bolette Friderichsen.

- Vi tror, at vi har en særlig måde at gøre det på, som vil appellere til flere borgere. Men det er lidt spændende at se, hvor mange der nu kommer, siger hun.

Familielægerne i Hobro er et af de 107 nordjyske lægehuse, der er tilmeldt vaccination mod corona. Og de er ikke alene om at skulle opfinde nye måder at gøre tingene på.

Kø hele vejen rundt om lægehuset

Hos lægehuset i Nibe har der i dag været åbent hus for alle de borgere, der gerne vil have et prik i skulderen. For det er nemlig nødvendigt, hvis klinikken skal kunne løse opgaven. Det fortæller Charlotte Lønskov Jensen, der er læge på klinikken og formand for de Praktiserende Lægers Organisation i Nordjylland.

Der var åbent hus for vaccination mod coronavirus på lægehuset i Nibe fra Klokken 14:00 til 17:00. Lægerne vaccinerer både borgere tilknyttet lægehuset og borgere udefra. (Foto: © Mai Sønderkjær-Outzen, DR Nórdjylland)

- Vi har samlet alt, hvad vi kunne af vores personale, og vi har fået hjælp fra vores familier, så vi står en kæmpe flok til at løse opgaven her i dag. Vi kører i sjette gear for at få løst det her i en fart, siger hun.

Børn fra 5 til 11 år kan få vaccinen, og borgere på over 40 år, som har fået andet stik for 4,5 måneder siden, kan komme hos lægen og få et booster stik med coronavaccinen. Og fra klokken 14 stod borgere fra Nibe i kø hele vejen rundt om lægehuset, klar til at smøge ærmerne op. Allerede en halv time efter de var begyndt, havde mange borgere fået et prik i skulderen og en tot vat klistret på armen.

- Jeg synes det er fantastisk at se så mange kreative løsninger, som gør vaccinationerne mulige ude hos de enkelte klinikker, siger Charlotte Lønskov Jensen.

Lægehuset åbnede for vaccination klokken 14 og vaccinerede indtil klokken 17.

Vacciner kan forsinke andre behandlinger

Mange lægehuse har måttet ændre på deres rutiner for at vaccinere så mange borgere, så hurtigt som muligt. Men de mange vaccinationer, der skal foregå på klinikkerne, kan også komme til at forsinke de andre tidsbestillinger, erkænder Charlotte Lønskov Jensen.

- Vi har fået en opgave af Sundhedsstyrelsen, og den prøver vi at løse samtidigt med de andre opgaver, siger hun.

- Men der kan være nogle ting, som bliver vurderet til at kunne vente til den anden side af nytår.

Da Ole Sørensen fik beskeden om, at det var muligt at blive vaccineret hos lægen, var beslutningen taget. Selvom køen er lang, er det det hele værd, mener Ole Sørensen (Foto: © Mai Sønderkjær-Outzen, DR Nórdjylland)

Én af borgerne, der i dag mødte op på lægehuset i Nibe, er Ole Sørensen på 65. Selvom han har stået i kø i en halv time, står han smilende og venter på at få en booster.

- Jeg kunne lige så godt komme herned i dag og få det overstået, nu hvor det er blevet en mulighed, siger han.

Og hvis man spørger Ole Sørensen, så gør det ikke noget, at vaccinen kommer foran andre konsultationer.

- Jeg synes, det er okay, når vi i landet står i denne her situation. Så er man altså nødt til at gøre noget for det.

Det er frivilligt for den enkelte praktiserende læge, om vedkomne vil deltage i vaccinationen af borgerne, og mange læger har taget imod opgaven. Men ifølge Charlotte Lønskov Jensen er det ikke penge, der motiverer lægerne.

- Det handler ikke om økonomi, for vi har nok at lave i øjeblikket. Vi er en del af det samlede sundhedsvæsen, så vi har en kæmpe interesse i, at vores sygehuse ikke bukker under af for meget pres fra akut syge personer, siger hun.

Man kan selv vælge, hvilken praktiserende læge, man vil vaccineres hos.