Lægen troede, kvinden havde brok, men hun var gravid

74-årig læge stopper, efter at han tog fejl af graviditet og brok.

Styrelsen for Patientsikkerhed ar gennemgået flere journaler og konstateret, at lægen bla har udskrevet  uhensigtsmæssig medicin og at han han har udskrevet i for høj startdosis. (Arkivfoto: Mikkel Møller Jørgensen/Scanpix 2014) (Foto: Mikkel møller Jørgensen © Scanpix)

En 74-årig praktiserende læge i Vendsyssel i Nordjylland sendte en kvinde til en operation for at få fjernet brok og få en sterilisation, men det viste sig, at hun i stedet var gravid.

Det var bare én af flere fejl, som medførte, at lægen fik forbud mod at arbejde videre alene.

Det viser dokumenter fra Styrelsen for Patientsikkerhed, som DR P4 Nordjylland har fået aktindsigt i.

Styrelsen skrev i oktober, at der er begrundet mistanke om, at lægen på grund af mangelfulde faglige kompetencer kan være til fare for patientsikkerheden. Blandt andet skrev styrelsen, at lægen havde udskrevet uhensigtsmæssig medicin og i forkerte doser.

Overså en graviditet

Lægen overså desuden en graviditet. Uden at gøre andet end at tage en blodprøve på en kvinde med mavesmerter, henviste han hende til en operation for mavebrok og sterilisation.

- Det er alvorlige fejl, som man bare skal lave én af for at miste sin ret til at arbejde selvstændigt, siger lektor og phd i velfærdsret ved Aarhus universitet, Caroline Adolphsen.

Lægen valgte at lukke sin klinik efter et påbud om, at han kun måtte arbejde videre under supervision af en anden læge.

I forvejen havde han fortalt Region Nordjylland, at han ville lukke klinikken til næste år. I omkring fem år har lægen været i Styrelsen for Patientsikkerheds søgelys og fået et fagligt påbud og skærpet tilsyn.

Lægen har ikke ønsket at udtale sig, men skriver på sin hjemmeside, at han er uenig i kritikken.

- Jeg kan ikke offentligt forsvare mig på enkelte sager, da jeg har tavshedspligt, men jeg vil gerne understrege, at jeg ikke har kendskab til patienter, der er blevet groft fejlbehandlet eller har taget skade.

Ikke eneste læge med problemer

I lægens optik er den primære problemstilling, at Styrelsen for Patientsikkerhed "går mere op i dokumentation og journalføring, end i den reelle behandling af det enkelte menneske."

Styrelsen for Patientsikkerhed har oplyst, at de ikke har mulighed for at udtale sig i sagen. 18 andre læger i Danmark har ligesom lægen fået indskrænkninger i deres virke.

Christian Freitag, formand for de Praktiserende Lægers Organisation siger, at der absolut ikke er grund til at være bekymret for at blive behandlet af en ældre læge.

- Det er enkeltstående tilfælde, vi har rundt omkring. Der går år imellem, der kommer sådan nogle sager.

Læger fortsætter af nød

Christian Freitag erkender dog, at der nok er en tendens til, at læger af nød fortsætter et år eller mere, før de går på pension, fordi de ikke kan finde en afløser. Lægemanglen gælder især for Nordjylland.

- Lægerne føler, at de ikke kan være bekendt over for deres patienter at stoppe. For så har deres patienter ikke nogen ny læge. På den ene side er det glædeligt, for det er svært at finde erfarne læger. På den anden side kan alderen godt gå hen og blive et problem, hvis man bliver rigtigt gammel.

Der findes ingen aldersgrænse for, hvor længe læger må praktisere. Men efterhånden som lægerne bliver ældre, skærpes kontrollen for at sikre, at alt er, som det skal være.