Læger advarer mod planlagt flytning af lægehelikopter: 'Nogle vil få meget, meget langt'

Lægerne er uenige med politikerne om placeringen af den nyeste akutlægehelikopter.

Danmark har i alt fire akutlægehelikoptere. Den seneste kom i Nordjylland i 2019 og skal efter planen flyve fra Saltum i Vendsyssel fra år 2021. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Hvis du er kommet alvorligt til skade og befinder dig langt væk fra et af de store hospitaler, ja så kan du være heldig at blive samlet op af en af landets fire akutlægehelikoptere.

Men faktisk kunne hjælpen være endnu bedre, hvis helikopterne var placeret andre steder.

Det mener en gruppe af læger under den landsdækkende akutlægehelikopterordning.

De beder nu Folketingets sundhedsudvalg genoverveje placeringen af den fjerde akutlægehelikopter, som efter planen skal rykke fra den midlertidige base i Aalborg til Saltum længere oppe i Nordjylland i 2021.

- Vi mener bestemt ikke, at borgerne i Nordjylland skal have en ringere dækning. Vi mener blot, at man med den baseplacering, der er lagt op til, får en ringere løsning, end vi kunne få ved at gentænke placeringen, siger præhospital akutlæge og talsmand for de mange læger på akutlægehelikopterne Søren Steeman Rudolph.

- Borgere i andre dele af landet vil kunne få meget, meget langt til en akutlægehelikopter, hvis der skulle være behov for det.

Færre missioner med nordjysk helikopter

Lægerne læner sig i stedet op ad den analyse, der blev lavet af styregruppen for den landsdækkende akutlægehelikopterordning forud for placeringen af den nordjyske akutlægehelikopter, som første gang lettede i 2019.

Her anbefales det, at man placerer den nordjyske akutlægehelikopter længere syd på, i Brovst, og at man desuden rykker en af de eksisterende helikoptere fra Jylland til Fyn.

Det vil komme både Fyn, Bornholm og Hovedstaden til gode, da der lige nu er langt til den næste lægehelikopter, hvis helikopteren fra Sjælland sendes til Bornholm.

Erfaringerne med driften af den midlertidige lægehelikopter i Aalborg viser desuden, at den nordjyske akutlægehelikopter har haft væsentligt færre missioner end akutlægehelikopterne i både Skive, Billund og Ringsted.

Fra de tre steder var der henholdsvis 1.123, 1.180 og 1.048 missioner i 2019.

Til sammenligning var der fra Aalborg 806 missioner.

- Vi har nu ganske god erfaring med flyvemønsteret for den nordjyske helikopter, som pt. er placeret i Aalborg Lufthavn. Ved at rykke baserne kommer vi ikke til at yde en dårligere dækning i Nordjylland, siger Søren Steeman Rudolph.

Han afviser desuden, at det er for sent at omplacere akutlægehelikopteren i Nordjylland, selvom man for længst er gået i gang med at klargøre basen i Saltum.

Køb en helikopter mere

I Folketingets sundhedsudvalg er konservative Per Larsen, der også sidder i regionsrådet i Nordjylland, dog ikke umiddelbart klar til at rykke placeringen af akutlægehelikopterne.

Han anerkender, at det er den østlige del af Danmark, der lige nu er hårdest ramt i forhold til akutlægehelikopternes placering, men henviser til, at Region Hovedstaden i forvejen er i dialog med de svenske sundhedsmyndigheder om en fælles akutlægehelikopter, der kan nå Bornholm.

Desuden mener han, at det vil være bedre at indsætte en femte akutlægehelikopter end at begynde at rykke rundt på placeringen af de eksisterende fire.

- Hvis man på Sjælland og Fyn vil have en bedre dækning, så synes jeg, man skal sørge for at købe en helikopter mere, siger han.

Det har i dag ikke været muligt at få en kommentar fra Socialdemokratiets sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff.

FacebookTwitter