Lægestuderende efter vikariat på sygehuset: Jeg vil hellere arbejde i det private

Flere lægestuderende er urolige for arbejdet i det offentlige, siger Lægeforeningen.

Lægestuderende Ellen Jensen fra Aalborg overvejer meget at søge job i det private, efter hun har prøvet kræfter med livet som læge på et sygehus gennem et vikariat. (Foto: Janus Nielsen)

Selv om de har knoklet i mange år for at nå dertil, vil flere yngre læger ikke arbejde på sygehusene.

Ellen Jensen fra Aalborg er færdiguddannet læge til sommer, og drømmen har hele tiden været at arbejde på et sygehus. Men den er droppet nu.

- Nu kunne jeg godt finde på at søge ud i det private i stedet for, siger hun.

De seneste to år har hun været lægevikar på sygehuset i Aalborg, men aftenvagter på 16 timer uden en eneste pause og en oplevelse af at blive flået i fra alle retninger, er mere end hun kan holde til.

- Det har været så presset, at der har været dårlig tone over hele linjen. Og man er gået hjem med en masse tanker og følelser og næsten været ved at begynde at græde, fordi der har været alt for meget, siger hun.

Bekymrede studerende opsøger rådgivning

Det er ikke kun Ellen, der går med tankerne om at søge væk fra hospitalerne. I Lægeforeningens karriererådgivning er det nu mere end hver anden af de 200 læger, der på årsbasis kommer til samtale, som snakker om at forlade sundhedsvæsnet.

- Det er nok omkring 60 procent af de samtaler, hvor vi er inde og røre ved det her emne om lægekarrierer udenfor det etablerede sundhedsvæsen. Og det er i hvert fald steget indenfor de sidste par år, siger Bodil Gavnholdt, der er karrierekonsulent i Lægeforeningen.

- Og der er jo mange, der kommer med tanken, “jeg vil bare væk fra systemet, fordi jeg synes, det er umenneskeligt at arbejde i”, siger hun.

Foreningen Yngre Læger har afholdt infomøder kaldet ' læger i industrien' fem gange i alt, hvor over 800 læger i er dukket op.

Formand Camilla Rathcke opfordrer derfor til, at situationen tages alvorligt.

- Det er i hvert fald en løftet pegefinger - både til det danske sundhedsvæsen og dets rammer om, hvordan vi skal skrue sundhedsvæsenet sammen, så vi kan tiltrække og fastholde lægerne, siger hun.

Ellen Jensen er splittet mellem et ansvar for, at Danmark har et godt sygehusvæsen og så hensynet til sig selv.

- Der er selvfølgelig en forpligtigelse, men samtidig er der også en menneskelig grænse for, hvor meget man kan være med til, siger hun.

Facebook
Twitter