Landboforening: Insekter skal give bedre grise

Småkryb er en sund delikatesse for grise. Og ifølge en biolog kan det give bedre kødkvalitet, hvis det proteinfoder, grisene får i dag, bliver skiftet ud med insektmel.

Insekter er guf for grise. En nordjysk landboforening håber, at svineavlere i fremtiden kan købe danskproduceret insektmel til deres dyr. (Foto: Teknologisk Institut © Teknologisk Institut)

Biller, maddiker og andre insekter er det perfekte svinefoder. Det mener den nordjyske landboforening Landbo Nord, der håber, at svineavlere i fremtiden kan købe danskproduceret insektmel til deres dyr.

For selvom kakerlakker og fluelarver nok giver de fleste af os myrekryb, så er de sunde delikatesser, hvis man er gris.

- Den rigtige kvalitet af insekter, det vil sige den rigtige sammensætning, vil være et bedre proteinfoder end det, vi bruger i dag, siger Josva Møller Jensen, agronom hos Landbo Nord.

Insektmel kan let produceres i Danmark

Insekter har nemlig et højere vitamin- og proteinindhold end fx sojaskrå. Og da mange arter lever fint af madaffald og let kan produceres i Danmark, har de en miljømæssig fordel, mener han.

- Den helt gode idé er, at vi ikke skal sejle sojaskrå fra Sydamerika til Danmark. Når vi sparer den sejltur sparer vi samtidig CO2, siger Josva Møller Jensen.

Kødkvaliteten kan blive bedre

På Teknologisk Institut nikker biolog Lars-Henrik Heckman. Han mener, at Danmark i fremtiden skal satse helt på insektmel som svinefoder. 

- Det sikrer, at svinene har fået nogen af de essentielle proteiner eller aminosyrer, som de har behov for i deres vækst. Og jeg vil næsten vove den påstand, at det burde give bedre kødkvalitet, siger Lars-Henrik Heckman

I løbet af i år starter Teknologisk Institut et forsøg med produktion af insektfoder.