Landboforeninger mister tusindvis af medlemmer

Når landmændene forlader erhvervet, dropper de også deres forening. Næsten 2.500 medlemmer har sagt farvel på to år.

Flere landmænd stiller gummistøvlerne og forlader erhvervet. Og det betyder også færre medlemmer i landboforeningerne. Næsten 2.500 medlemmer har sagt farvel på to år. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

De fordums så stolte landboforeninger mister kraft.

En presset økonomi, sammenlægninger og alder har kostet landboforeningerne mange medlemmer de seneste år. På landsplan er antallet af medlemmer på to år faldet med omkring ti procent - en udvikling, som formanden for Agri Nord, Carl Christian Pedersen, kender alt for godt.

Fra 2014 til 2016 mistede den nordjyske landboforening Agri Nord 16 procent af sine medlemmer, så medlemstallet nu er under 2000.

En af forklaringerne er, at mange ældre landmænd har forladt erhvervet, siger Carl Christian Pedersen.

- Men det skyldes også, at økonomien generelt har været presset, og det har tvunget landmænd til at søge over i andre erhverv, siger han.

Samme forklaring lyder fra formanden for den anden store nordjyske landboforening LandboNord, Niels Vestergaard Salling. Men han har dog et håb:

- Der er i disse år stor søgning til landbrugsskolerne, og de mange unge, som søger en landbrugsuddannelse, skal vi have i gang i erhvervet, og det giver forhåbentlig flere nye medlemmer, siger Niels Vestergaard Salling.

På landsplan var der i 2014 25.633 medlemmer. Det tal faldt i 2016 til 23.192. Altså et tab på næsten 2.500 medlemmer i landboforeningerne.