Landkommune ville være først med de førerløse biler: Nu er projektet punkteret

Vesthimmerlands Kommune har sat planerne om førerløse biler på pause. Borgmesteren er dog stadig optimistisk.

Teknologien til de førerløse biler er under stadig udvikling, men om det bliver Vesthimmerlands Kommune, der får de første biler på vejene, er usikkert. (Foto: Edgar Su © Scanpix)

Førerløse hjemmeplejebiler, der kan transportere SOSU-assistenter rundt mellem borgerne, mens de på samme tid har mulighed for at løse opgaver med at føre journaler, registrere og lave andre gøremål på farten.

Sådan har visionerne de seneste to år lydt i Vesthimmerlands Kommune, der ville være de første i landet til at sætte førerløse biler på vejene og få mere ud af de sammenlagt 55 fuldtidsstillinger, der årligt bruges på køretid blandt kommunens medarbejdere.

Men den plan er nu udskudt.

Oprindeligt skulle projektet have kostet kommunen nogle tusinde kroner, men siden er det beløb vokset til tre millioner kroner, og det er for meget for Vesthimmerlands Kommune.

- Det er i overkanten af det, vi kan forsvare, siger borgmester Knud Kristensen (K).

En ny lovgivning gør det muligt for alle kommuner i landet at søge om tilladelse til at teste førerløse biler, og det får nu producenten af de førerløse køretøjer til at ane mulighed for, at få kommunerne til at spytte penge i projektet. Og derfor er en særlig vennepris ikke længere på tale for Vesthimmerlands Kommune, og byrådspolitikerne har ikke været villige til at afsætte de tre millioner, det kræver på næste års budget.

- Nu er det et spørgsmål, om hvilke kommuner der vil købe, lease og investere i sådan et produkt her, siger Knud Kristensen.

Borgmesteren håber dog fortsat på, at de førerløse biler kan blive en realitet.

Kommunen er således i kontakt med en mulig samarbejdspartner, og lykkes det at få samarbejdspartneren med på vognen, kan projektet potentielt vokse sig større, end det først var tænkt.

- Det kan komme til at rumme flere borgere. Det kan være handicappede, svagtseende og apoteker, og vi kan skyde flere penge i det, siger Knud Kristensen.

Også den lokale fond Autonomous, der er med i projektet, ser lyst på fremtiden, selvom man lige nu er tvunget til et pitstop.

- Jeg har fuldt ud tiltro til, at kommunen og de interesserede partnere vil være i stand til at kunne få en finansieringsaftale på plads, siger kommunikationschef Peter Thomsen.

Veshimmerlands Kommune har omkring 37.000 indbyggere.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk