Landmænd: Ikke ude på at ødelægge noget

Politikerne kan med god samvittighed overlade en større del af ansvaret til landmændene, siger LandboNord.

Med den nye aftale slækkes der på en række af den tidligere regerings miljøkrav. (Foto: Torben Klint © Scanpix)

Slut med randzoner, plads til flere dyr i staldene og mulighed for at sprede mere gødning på markerne.

Landmændene er glade og tilfredse med den nye landbrugs- og fødevarepakke, der er stemt hjem af de blå partier i Folketinget.

- Vi bor herude, og vi lever i og med naturen, og vi er på ingen måde ude på at ødelægge den. Tværtimod lever vi af, at det hele kører, som det skal, siger formand for LandboNord, Niels Vestergaard Salling.

I aftalen slækker man på rækken af miljøkrav, til gengæld bliver det i højere grad muligt at bremse de enkelte landmænd, der overtræder reglerne, og det er et stor fremskridt, mener Niels Vestergaard Salling.

- Det var det samme, som hvis vi tog morgentrafikken og sagde, at de første 100 bilister får en bøde på 100 kroner, fordi der er to, der har kørt for stærkt. Det er der jo ingen, som bryder sig om, siger han.

- Det skal reguleres sådan, at det rammer dem, der ikke opfører sig ordentligt, siger Niels Vestergaard Salling, der dog ærgrer sig over, at det ikke blev til en bred aftale med flere af Folketingets partier.

Socialdemokraterne kunne imidlertid ikke stemme for med de lempelser, som lovforslaget indebærer, fortæller landbrugsordfører Simon Kollerup.

- Balancen, hvor man giver løft til landmændene følges ikke af en balance, hvor man løfter miljøet og naturen, siger han.