Landmænd mangler ledererfaring: 'Det er nemmere at styre 800 køer end 16 ansatte'

Ny efteruddannelse skal gøre landmand til ledere i fremtiden.

Selvom driftsleder Johannes Mortensen har styr på køerne, så er det sværere at være chef for 16 ansatte. Han vil gerne have mere lederuddannelse. (Foto: christine Nørgaard © DR Nórdjylland)

Landbrug er ikke bare små idylliske gårde med få køer og én landmand, der selv trisser rundt i stalden fra morgen til aften.

Ofte er det store virksomheder med mange ansatte, og det kan mærkes på gårdene i Nordjylland, hvor de sukker efter dygtige driftsledere.

- Lige nu mangler vi driftsledere og mellemledere. Og det eskalerer kun de kommende år, fordi landbrugene bliver større og større, siger Kim Koch, direktør for landbrugsorganisationen AgriNord.

Konkret mangler de nordjyske landbrug i øjeblikket fem driftsledere. Og lederopgaven stiller store krav til landmændenes ledelsesmæssige kompetencer, understreger direktøren.

- Det er ikke kun ledelse af 2-3 mand. Man er chef for op mod 50 ansatte samtidig med, at man skal administrere data fra staldene og fra mejerier, siger han.

23 år og 16 ansatte under sig

Johannes Mortensen, der er driftsleder på en gård ved Gøttrup i Nordjylland med 800 køer, kan skrive under på, at det med at være leder i landbruget er en stor mundfuld.

Han er 23 år og allerede nu chef for 16 ansatte.

- Det er nemmere at passe de 800 køer end at passe de 16 mand, siger han med et grin.

Selvom han er den næstyngste på gården, så står han for planlægning af alt fra vagtskemaer til ferier. Den slags lærte han ikke, da han blev uddannet på landbrugsskolen, og han ville gerne have lært mere om ledelse, mens hans uddannede sig.

- Det kommer bag på mig, hvor meget lederuddannelse man skal have for at være leder i landbruget. Det tager væsentlig længere tid, end både min chef og jeg havde regnet med, siger han.

Nordjysk lederuddannelse på vej

Men det er der snart råd for. Efter sommerferien får landmænd, der videreuddanner sig på Nordjyllands Landbrugsskole, en fuld lederuddannelse oven i hatten.

- De kommer til at stå stærkere og får et ekstra gear, når de skal ud til deres arbejdsgivere, mener forstander på landbrugsskolen, Erik Poulstrup.

Indtil nu er landmændene både blevet undervist i ledelse, økonomi, politik og virksomhedsudvikling, når de har efteruddannet sig.

Men efter sommerferien hæves niveauet på alle fagene, så man kan tage en fuld akademiuddannelse i ledelse samtidig med, at man uddanner sig til agrarøkonom.

Johannes Mortensen regner da også med, at han skal tilbage på skolebænken, hvis han vil have en fremtid i landbruget.

- Der er ingen tvivl om, at hvis jeg skal blive i landbruget, så skal jeg forbi skolen for at få noget lederuddannelse. Noget kan jeg lære på jobbet, men jeg skal nok også forbi skolen.

Facebook
Twitter