Landmænd vil have mere mælk ud af køerne

Mælkekvoterne er væk, og det betyder, at mange landmænd må producere mere mælk. Det søger de råd til ved landbrugsorganisation.

Per Nørgaard har øget sin produktion med 10 procent, fordi han er begyndt at bruge sand som strøelse. (Arkivfoto) (Foto: Sanne Skovby Rossen © DR Nordjylland)

Mælkebønderne er vilde efter at vide, hvordan de får deres køer til at producere mere mælk. Det oplever man ved den nordjyske landbrugsorganisation LandboNord.

I 30 år har EU haft regler for, hvor meget mælk, landmændene må sende på markedet, men fra 1. april blev kvoterne ophævet. Og det mærker man hos LandboNord, der har rivende travlt med at rådgive landmændene.

- Der har været en kæmpe interesse. Vi har haft rigtig mange henvendelser fra landmænd, der gerne vil vide, hvordan de optimerer, sådan at de kan få mere mælk på mejeriet, siger kvægrådgiver Karsten Brødbæk, kvægrådgiver fra LandboNord. 

Mælkebønderne må nu producere al den mælk, de vil. Og der er mange muligheder for at få køerne til at levere mere.

- Det kan man gøre ved at skabe endnu bedre forhold for sine køer. Blandt andet ved at ændre på den bås, de ligger i, strøelsen man bruger i stalden og det foder, man giver dem, siger Karsten Brødbæk.

Sand er godt som strøelse

Landmand Per Højgaard fra Holtet er helt enig i, at det sagtens kan lade sig gøre at få køerne til at producere mere mælk. Han har selv øget sin produktion med cirka 10 procent, efter at han er gået over til at bruge sand som strøelse i stalden.

- Det viser jo tydeligt, at hvis man gør noget godt for køerne, så giver de meget igen. Så jeg tror, at der er mange, som med en lille investering kan øge produktionen, og nu skal man jo ikke betale strafafgift mere, når køerne yder mere, siger han.

En ko producerer i dag i gennemsnit 9,5 tons mælk årligt - mens LandboNord forventer, at det kan øges til 11 tons mælk om året.

 

Facebook
Twitter