Landsby går glip af fjernvarme: For mange siger nej tak

I nordjyske Poulstrup kan man ikke skaffe opbakning til at få fjernvarme.

Fjernvarmen er en vigtig del af den grønne omsætning, men ikke alle er indstillet på at betale for at få den installeret. (Foto: © Eva Rosenqvist, Biofoto/Ritzau Scanpix)

Hjørring Kommune er klar. Vrå Varmeværk er klar. Og et privat biogasanlæg havde endda sagt ja til at betale to millioner kroner for en transmissionsledning.

Men alligevel kommer der ikke fjernvarme til den nordjyske by Poulstrup.

På forhånd havde varmeværket krævet, at 150 af byens godt 200 husstande skulle melde sig til, før man begyndte at udbygge fjernvarmenettet. Men efter to borgermøder og en forlænget svarfrist er det kun lykkedes at få 93 til at sige ja tak. Så nu er planerne skrottet.

- Det var en god mulighed for Poulstrup at komme på fjernvarmen. Så jeg er ret ærgerlig, siger formanden for Poulstrup og Omegns Borgerforening, Annemette Pedersen.

Bliver for dyrt

Politikere og eksperter er ikke i tvivl om, at fjernvarme er fremtiden, og i kommunerne arbejder man lige nu på at udpege byer, der skal udskifte olie, elvarme og gasfyr med fjernvarmerør.

Men det kræver altså, at borgerne vil være med og betale, hvad det koster. For hvis der ikke er nok, der vil slutte sig på fjernvarmenettet, kan det ikke løbe rundt, fortæller formand Niels Henrik Nielsen fra Vrå Varmeværk.

- Med 150 tilmeldte husstande vil hver husstand skulle betale omkring 130.000 kroner for at få fjernvarme. Vi vurderer, at det bliver for dyrt, hvis færre vil være med, siger han.

Kortsigtet

Men hvorfor vil så mange borgere i Poulstrup ikke have fjernvarme? Niels Henrik Nielsen har et bud.

- Vi ser jo, at priserne på gas og træpiller er begyndt at falde igen, så er der mange, der gerne vil se tiden an. Der er også en del, der har investeret i varmepumper, og som ikke vil betale for fjernvarme, siger han.

Nogle borgere i Poulstrup har allerede investeret i en varmepumpe og vil derfor ikke have fjernvarme. (Foto: © Eva Rosenqvist, Ritzau Scanpix)

Men det er kortsigtet, mener Annemette Pedersen fra borgerforeningen.

- Vi er nødt til at tænke fremsynet. Man taler om at udfase gas, og hvor står vi så? Jeg tror, at fjernvarme ville kunne fremtidssikre Poulstrup, siger hun.

Nogen bliver hægtet af

Stod det til Annemette Pedersen, ville der være flere muligheder for at få tilskud til at få indlagt fjernvarme.

- Der er en del i byen, der har elvarme, så det er en stor investering med nye radiatorer i hele huset. Det er der mange, der ikke har råd til.

Brian Vad Mathiesen er professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, og han kan godt se behovet for bedre tilskudsmuligheder.

- Der er nogen, der kan blive hægtet af, fordi de ikke har råd til fjernvarme, konstaterer han.

Sænk kravene

Men han mener også, at varmeselskaberne bør sænke kravet til andelen af husstande, der skal melde sig til, inden man begynder at lægge fjernvarmerørene i jorden.

- Det er nogle selskaber allerede begyndt på. Alle erfaringer viser, at flere melder sig til, når først projektet er planlagt, siger han.

Godt 1,8 millioner husstande i Danmark i dag har fjernvarme. Omkring 400.000 husstande fyrer med enten gas eller olie, og fra politiske er det målet, at de skal skifte til fjernvarme eller varmepumpe.