Landsbyforsker: Øko-samfund er det bedste middel mod landsbydød

Børnefamilier med nye initiativer og ønsker om at leve tæt på naturen er en gave for de små landsbyer. Det siger landsbyforsker Jørgen Møller fra Aalborg Universitet.

Økolandsbyer kan være en gave til de små landsbyer, der ellers risikerer at dø eller have forladte ruiner, mener landsbyforsker Jørgen Møller (arkivfoto fra Attrup) (Foto: © Gry Brøndum, DR Nordjylland)

Øko-landsbyer er det bedste middel mod landsbydød vi har.

Det mener landsbyforsker Jørgen Møller fra Aalborg Universitet. Derfor ser han meget positivt på planerne om et nyt økosamfund i Attrup uden for Brovst.

- For det virker med det samme, hvis man får et tilskud af sådanne ivrige mennesker. Det vil være voldsomt inspirende for dem, der bor der i forvejen, siger landsbyforskeren.

Forsker: Børn er en gave for landsbyerne

Ifølge ham tiltrækker økolandsbyerne ofte personer med børn - eller børn på vej. Og det er afgørende for mange landsbysamfund, fortæller han.

- Det er jo en Guds gave at få sådan en landsby, fordi de fleste landsbyer mangler børn til børnehaver, skoler og på fodboldholdene, siger han.

Nødvendigt med vilje fra alle sider

Efter Jørgen Møllers mening er der i princippet kun én forudsætning, der skal opfyldes, for at det kan lykkes. Og det er vilje.

- Både fra de økobevidste tilflyttere og fra landsby-boerne, siger han.

Attrup håber på en saltvandsindsprøjtning

Og viljen er der i Attrup i Jammerbugt Kommune. Her forsøger 36 borgere i øjeblikket at etablere en økolandsby.

- For mig at se ville det virkelig være en saltvandsindsprøjning at få noget liv i byen og nogle unge mennesker til at bo her, siger formand for borgerforeningen, Else Winther Bæk.