Lang ventetid: Patienter må vente i månedsvis på tid hos øjenlæge

Patienterne står særligt i Nordjylland i kø for at komme til øjenlæge.

Ventetiden på at komme til øjenlægen varierer på tværs af landet. (Foto: MADS NISSEN © Scanpix)

- Det er blevet bedre, men vi har nogle områder i Danmark, hvor der simpelthen er for få øjenlæger, og hvor det er svært at få rekrutteret øjenlæger til.

Sådan lyder det fra formanden for Danske Øjenlæger Steffen Heegaard oven på en ny rapport, der viser at flere landsdele slås med at få nedbragt ventetiden på behandlinger.

Rapporten er lavet af Dansk Blindesamfund og optikerkæden Louis Nielsen, og her kan man se, at man i både Region Nordjylland og Sjælland må vente længe på at få en ikke-akut behandling.

I Nordjylland må patienter vente 31 uger, mens tallet for Sjælland er 23.

Modsat skal man kun vente 14 uger i Region Hovedstaden.

Tallene får Danske Øjenlæger til at sende en opfordring til regionerne om at få bragt ventetiden ned i de regioner, hvor det ser værst ud.

- Hvis man kunne få øget fokus på det, synes vi som øjenlæger og organisation, at det vil være rigtig godt, siger Steffen Heegaard.

Kan skade øjnene

For langt de fleste gør det ikke nogen nævneværdig forskel, at de må vente længe på en behandling, men i få tilfælde kan det være problematisk, siger professor i øjensygdomme ved Aarhus Universitet Jesper Hjortdal.

- Risikoen er jo, at man med en forsinket behandling får et knap så godt slutresultat, som det man ellers ville have fået, siger han.

Det kan potentiel gå ud over synet og betyde, at man ikke kan bevare sit kørekort eller bliver ringere til at læse, fordi man ikke når at give den behandling, der er brug for, siger han.

I alvorlige tilfælde ved symptomer på eksempelvis grøn stær hvor det kan gå meget stærkt, vil øjenlægerne dog sørge for, at patienterne kommer foran i køen, så ventetiden ikke resulterer i alvorlige konsekvenser, lyder det fra Jesper Hjortdal.

Kortere ventetid andre steder

I Region Nordjylland hæfter regionsrådsformand Ulla Astman (S) sig ved, at der trods den gennemsnitlige ventetid er klinikker i landsdelen, hvor det er muligt at komme hurtigere til.

- Der er klinikker med relativt lave ventetider i både Vendsyssel, Aalborg og Thy-Mors området, så der er altså mulighed for at komme til inden for relativ kort tid og også inden for relativ kort afstand for de fleste borgere, siger hun.

Betyder det, at det er tilfredsstillende, som det er nu?

- Nogle steder er der kun fire ugers ventetid, så jeg synes ikke, man kan sige, at der er væsentlige problemer. Vi har også tilført kapacitet til området henover de senere år, oprettet flere yderområder, og der er kommet flere øjenlæger til. Så det er et spørgsmål om at kigge sig lidt ekstra omkring, siger hun.

På landsplan er den gennemsnitlige ventetid for en ikke-akut tid hos en øjenlæge 19 uger.

FacebookTwitter