For Laura, Levi og Malthe starter de store drømme ved sejlfest for 750.000 mennesker

Efter mange dages sejlads kulminerer The Tall Ships Races i denne uge i Aalborg.

Malthe, Laura og Levi har de seneste 14 dage sejlet fra Antwerpen i Belgien mod Aalborg. (Foto: Christine Nørgaard - DR Nordjylland)

Hvis man ikke vidste bedre, skulle man tro, at der om lidt ville liste 63 hunde med sultne maver ombord på skoleskibet Georg Stage, der ligger til kaj i Aalborg.

På dækket står rækker af metalskåle lige til at stikke snuden ned i.

Skålene er dog ikke tiltænkt de firbenede, men dem på to ben, når de altså først har fået sig rejst sig fra deres køjer.

To besætningsmedlemmer, der allerede er oppe og har været det siden klokken seks i morges for at passe deres vagter, er Laura Vang og Levi Coermann på 20 og 21 år.

De startede som elever på Georg Stage for 14 dage siden, og turen fra Antwerpen i Belgien til Aalborg i forbindelse med The Tall Ships Races er deres første med den 3-mastede fuldrigger.

Og netop vandskålene – eller vaskebaljerne som det jo egentlig er – er noget af det man må vænne sig til, når man ikke har sejlet med et stort sejlskib før.

- Der er ikke vand nok ombord på skibet til, at vi kan tage et ordentligt bad hver dag allesammen. Så vi får et vaskefad, og så kan vi lige børste tænder, vaske os i hovedet og under armene hver morgen, fortæller Levi Coermann.

Ombord på skoleskibet Georg Stage er bruseren erstattet med en vaskebalje på dækket. (Foto: Christine Nørgaard - DR Nordjylland)

Noget andet, som man måske lige skal prøve et par gange, før det føles rigtig godt, er at sove i hængekøje under dæk med 40 andre besætningsmedlemmer.

- Det tog lidt tilvænning, siger Laura Vang.

- Også at hænge den op rigtigt. Hvis man hænger den for langt ned, ligger man som en banan, og det er ikke så rart at sove sådan. Men jeg tror, man vænnede sig til det efter et par dage. Man var alligevel så træt om aftenen, at det ikke betød så meget, griner hun.

40 sejlskibe med fra hele verden

Da The Tall Ships Races torsdag ramte Aalborg var det kulminationen på mange, lange dage med fuld fart på for besætningerne på de omkring 40 sejlskibe, der deltager i sejladsen.

Når man rejser med det danske skoleskib Georg Stage er turen imidlertid langt fra slut. Her har man samlet set 20 uger til søs.

Men det er også muligt at starte eventyret med et mindre togt på en af de andre deltagende skibe.

Det har 23-årige Malthe Nør Larsen valgt.

For to uger siden steg han ombord på det hollandske skib De Gulden Leeuw – Den Gyldne Løve.

På det hollandske skib De Gulden Leeuw er besætningsmedlemmerne fra både Danmark, Holland og Belgien. (Foto: Christine Nørgaard - DR Nordjylland)

Malthe er egentlig en erfaren sejler. Han har sejlet, siden han var syv, og har for nylig været indehaver af en 24 fods sejlbåd, som han har sejlet alene rundt i.

Men det er noget helt andet at komme ombord på et stort sejlskib som elev sammen med andre unge fra eksempelvis Holland og Belgien.

- Det er rigtig vildt, siger han.

- Jeg er vant til, at det bare er mig selv, der styrer og er in charge med det hele. Lige pludselig er der nogle andre, der står med roret, og jeg skal bare gøre, som der bliver sagt.

Selvom kaptajnen ombord til tider kan være lidt skrap, er det dog hele idéen, at de unge selv skal lære at styre det store sejlskib.

- Vi har også medbestemmelse. Det er helst os, der skal sejle båden selv, siger Malthe Nør Larsen.

Sejlads på den anden side af jorden

Det kan også give lidt rumlen i maven at skifte den lille båd ud med et stort sejlskib, har han måttet erkende.

Når man sejler på det store hav, reagerer bølger og skib på en anden måde, og derfor har han prøvet at frokosten lige skulle op og vende en gang.

- Jeg er ikke vant til at blive søsyg, men det kan man åbenbart godt på sådan en her, fortæller han.

Det har imidlertid ikke taget modet fra ham.

- Det er bare en del af charmen, siger han og smiler.

Faktisk har han svært ved at komme på noget rigtig dårligt ved livet til havs.

- Selv de sene nætter, hvor man er blevet vækket, kommer man op til den flotteste solopgang. Der er virkelig bare noget fantastisk ved det, siger han.

Tidligt fredag morgen er de første kommet for at hoppe i vandpytter og se på de store sejlskibe. Senere på dagen trækker koncerter og events tusindvis af mennesker til kajen i Aalborg. (Foto: Christine Nørgaard - DR Nordjylland)

For Malthe Nør Larsen er de 14 dage ombord på De Gulden Leeuw også kun en smagsprøve på et endnu større eventyr.

Når han er kommet på den anden side af The Tall Ship Races, går turen til Filippinerne, Indonesien og Fransk Polynesien, hvor han skal sejle i et helt år på to forskellige både.

En chance han blandt andet har fået, fordi han er uddannet elektriker og kan hjælpe, hvis der bliver problemer med strøm ombord.

Nu venter mange måneders oplevelser på havet, som han ikke vil bytte for noget andet.

- Det er fedt at kunne trække et år ud af kalenderen, i stedet for at arbejde og rejse under andre former, og så tror jeg, at jeg har set lidt for meget "Kurs mod fjerne kyster" (Sejlprogram på TV2 red), siger han.

- Nu begynder jeg så at udleve min egen drøm.