Lej en husbåd og sejl direkte ud og fisk: Limfjordens naboer satser stort på fisketurisme

Limfjordens vilde havørredbestand er så unik, at fjorden kan blive en af Danmarks store lystfiskerdestinationer, mener flere.

Peter Holm-Pedersen håber, at særligt familier vil benytte husbådene, så de får en fælles oplevelse og måske også en fisk på krogen. (Foto: Louise Lønsmann © DR Nórdjylland)

Når Peter Holm-Pedersen skuer ud af vinduerne fra sit hotel tæt på Limfjorden, drømmer han om tusindvis af lystfiskere, der strømmer til for at fange havørreder.

Samme drøm har blandt andre lokalpolitikerne i Limfjordsrådet, virksomheder og flere turistorganisationer langs fjorden.

-

Lystfiskere
er fantastiske turister, for de kommer i det, vi kalder for skuldersæsonen før og efter højsommeren, så vi har både kapaciteten og pladsen, siger Peter Holm-Pedersen.

Han er femte generation på Hvalpsund Færgekro og har netop søgt om

tilskud
fra staten til at købe fire husbåde, der kan ligge foran kroen, og som gæsterne kan bruge til at sejle ud på fjorden og fiske fra.

Håber på endnu flere havørreder

Limfjordsrådet og kommunerne i

oplandet
er i disse år i gang med en stor miljøindsats. Åer og vandløb i Limfjorden bliver
restaureret
og genoprettet, og gydepladser og opvækstforhold forbedres, så havørredbestandene forventes at blive større og mere robuste.

- Forudsætningen for at få flere fisk er i hvert fald til stede, når man genskaber de naturlige forhold, så de trives, siger Finn Sivebæk, der er fiskeplejekonsulent hos

DTU
Aqua.

Her er de ti mest produktive havørred-åer, der har deres udløb i Limfjorden.
Her er de ti mest produktive havørred-åer, der har deres udløb i Limfjorden.

Indsatsen ved Limfjorden er blot ét af mange naturgenopretningsprojekter i landet gennem de senere år.

Ifølge Finn Sivebæk er der mange gode eksempler fra hele landet på, at forskellige indsatser har givet resultater.

- Generelt er der en ret hurtig respons, når man gør nogle ting. Der, hvor vi genskaber egnede gydeområder, oplever vi, at fiskene tager det til sig ret hurtigt, siger han.

Gode erfaringer fra Skjern Å

Det gælder blandt andet ved Skjern Å. Her har området gennemgået en markant forvandling over de seneste 60 år.

I 1960'erne rettede man åen ud for at skabe mere landbrugsjord. Det fortrød man dog, og i 1990'erne begyndte arbejdet med blandt andet at genoprette åens naturlige forløb med snoninger til gavn for blandt andet laksen.

Lystfiskerturister er attraktive, fordi de typisk kommer forår og efterår - udenfor højsæsonen. (Foto: Alberte R.Kling-Petersen © DR Nórdjylland)

- Det er så godt, at jeg står her udenfor sæsonen og får forespørgsler fra hele verden. Den anden dag var det fire canadiere, der kommer over og fisker, og vi har endda haft kinesere. Det er helt vildt, siger Kenny Frost, der er daglig leder af Laksens Hus i Skjern, der åbnede i 2017, og hvor lystfiskere kan få hjælp og

vejledning
, inden de drager på laksefiskeri.

Ifølge ham regnede man i begyndelsen af 1980'erne med, at laksen var tæt på at uddø med under 50 stykker i Skjern Å. I dag er man oppe på at have omkring 6.000 laks, der vender tilbage til åen.

- Så Skjern Å er jo den grimme ælling, der er vokset sig stor og smuk som en svane, som et stort internationalt lakseblad for nylig

omtalte
os, siger Kenny Frost.

Håber på mindst 10.000 lystfiskerturister

Foreløbig er 49 virksomheder gået sammen om en fælles markedsføring for at brande Limfjorden for turister. Samtidig skal fiskepladserne langs fjorden certificeres, så der er overnatningsmuligheder, grejbutikker og kvalificeret hjælp til de gæster, der kommer for at smide snøren ud.

- Vi tror, at lystfiskerområdet kan noget særligt og har et stort potentiale på især det tyske marked. For kommer der én lystfisker, så kommer familien måske også med, siger turistdirektør i VisitVesthimmerland Jimmi Stæhr-Petersen.

Han håber på mindst 10.000 fiskende turister om året og skeler blandt andet til Fyn, Langeland og Ærø, hvor en mangeårig indsats og forbedring af havørreders levevilkår ifølge Havørred Fyn har givet mindst 55.000 årlige lystfisker-turister.

Her var det ved projektets begyndelse i 1990 usædvanligt overhovedet at fange en havørred.

Sjovt at fiske efter vilde havørreder

I vandkanten ved Rønbjerg i Himmerland er Peter Birch Christensen en af de lystfiskere, der glæder sig over satsningen på havørreder i og omkring Limfjorden. Udover at havørreden smager godt, er det nemlig også en af de fisk, der er sjove at fange.

For lystfisker Peter Birch Christensen er det vigtigt, at det er vilde havørreder, der er i Limfjorden, og ikke nogen, der er sat ud. (Foto: Alberte R.Kling-Petersen © DR Nórdjylland)

- Det er en stærk fisk, som kæmper for at komme af krogen igen, og selvom det kan lyde knap så humant, så er det jo det, der er spændende ved lystfiskeriet. Overraskelsesmomentet når fisken hugger, og fighten går i gang, og du står og sporer dig ind på, hvor stor den er, siger han.

Peter Birch Christensen fremhæver samtidig Limfjorden og dens afstikkere som et paradis, hvor der er masser af plads og langt mellem lystfiskerne, så der også er ro til at nyde naturen og dyrelivet.

- Og så kan man være så godt som sikker på, at det er vilde fisk, man fanger her. Der er ingen kystudsætninger her, og for mig er det også rigtig attraktivt, siger lystfiskeren.