Line er erklæret rask - bare ikke af forsikringen

Line Kilsgaard Jensen led af angst og må nu betale seks gange så meget for en livsforsikring.

Line Kilsgaard Jensen har i dag et normalt job som sygeplejerske, men kan alligevel ikke få livsforsikring på samme vilkår som andre. (Foto: christine Nørgaard © DR Nórdjylland)

Selv om man er erklæret rask, er psykiske sygdomme ikke så nemme at slippe af med, som man ellers skulle tro.

Mange oplever i den sammenhæng, at det eksempelvis er svært at tegne en livsforsikring på linje med andre. Det skriver Jyllands-Posten.

En af dem er 27-årige Line Kilsgaard Jensen fra Gistrup, der for seks år siden led af angst og nu skal betale seks gange mere end sin kæreste for en livsforsikring.

- Jeg synes ikke, at det er i orden, at man stempler folk, der er raske. Jeg kan godt forstå, man ikke har de samme vilkår, når man er syg. Men jeg kan ikke forstå, at den her psykiske sygdom skal indhente mig, siger hun til P4 Nordjylland.

- Det gør den jo ikke for folk, der lider af en somatisk sygdom, siger hun.

Sidste år deltog Line Kilsgaard Jensen i 'Den Store Bagedyst' blandt andet for at vise, at man kan komme oven på igen, selvom man har lidt af en psykisk sygdom.

Forening: Generel tendens

Line Kilsgaard Jensen mener ikke, at hun har større risiko for et tilbagefald end for eksempel en kræftpatient.

- Jeg har fået en rigtig god behandling, og jeg har lært mig selv at kende og ved, hvilke knapper der skal trykkes på, for at det ikke sker. Så jeg er overbevist om, at jeg aldrig vil havne i den situation igen, siger hun.

Ifølge både patient- og pårørendeforeningerne Sind og Bedre Psykiatri er der tale om diskriminering:

- Det er dybt problematisk, at det skal forfølge dig resten af livet. Der er simpelthen et syn og en lovgivning, der ikke er fulgt med tiden, siger generalsekretær hos Bedre Psykiatri Thorstein Theilgaard.

- Det er desværre en generel tendens. Både hvad gælder forsikring og forskellige typer af jobs, fortsætter han.

Thorstein Theilgaard mener, at man for hver enkelt sygdom eller tilfælde bør vurdere, hvornår personen er endeligt ude af risiko.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk