Lokalpolitiker: Så flyt dog nedstyrtningstruet fyr

Rubjerg Knude Fyr er lige blevet renoveret for tre millioner kroner. Nu vil en lokalpolitiker have det flyttet, så det ikke styrter i havet om få år.

Svenning Christensen vil være ked af, hvis man i fremtiden kun har ikonet for Rubjerg Knude Fyr tilbage. (Foto: Satie Espersen © DR Nórdjylland)

En af Nordjyllands høje turistattraktioner vil inden for en årrække styrte i havet.

Præcis som det var tilfældet med den nu fjernede Mårup Kirke, så rykker skrænten tættere og tættere på Rubjerg Knude Fyr syd for Lønstrup.

- Så flytter vi da bare fyret længere ind i landet, siger Svenning Christensen (V), medlem af teknik- og miljøudvalget i Hjørring Kommune.

Siden det 116 år gamle fyr genåbnede i marts efter en renovering til godt tre millioner kroner har flere end 30.000 gæster ifølge Nordjyske været oppe i det.

- Jeg synes, det vil være en katastrofe, hvis man fremover kun vil kunne købe fyret som de små ikoner, der bliver solgt i butikkerne, siger byrådspolitikeren.

Ifølge Realdania, der stod bag en del af renoveringen, forventes fyret at styrte i havet inden for de næste 15 år.

- Sandet flytter sig jo konstant, og så synes jeg også, det er naturligt, hvis fyret flytter med i stedet for at dratte i havet, siger Svenning Christensen.

I byrådet i Hjørring ønsker formanden for teknik- og miljøudvalget, Ole Ørnbøl (S), imidlertid ikke at forholde sig til forslaget.

- Men jeg synes, vi bør tage en diskussion om det, for det er en utrolig sjælden turistattraktion, og så længe fyret er her, så kommer turisterne også, siger Svenning Christensen (V).

  • Rubjerg Knude klit besøges hvert år af godt 200.000 mennesker.

  • Rubjerg Knude Fyr blev bygget i 1900, men taget ud af drift i 1968, da klitten voksede op over fyret.

  • I marts 2016 blev det efter mange år igen muligt at komme op i fyret og nyde udsigten 80 meter over havet, da der blev indsat en ny trappe.

  • Realdania forventer, at fyret styrter i havet indenfor de næste 15 år.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk