Lolland og Jammerbugt i sag mod staten: 'Vi vil have de penge, vi er snydt for'

Om ti dage bliver staten stævnet, fordi de rige kommuner ikke har givet nok til de fattige.

I Jammerbugt Kommune har man mistet 36 millioner over to år, vurderer kommunen selv. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Kigger man på tværs af landet, så er det vidt forskelligt, hvor meget de enkelte kommuner formår at hive ind i skatter og indtægter fra sine borgere.

Det betyder i udgangspunktet, at nogle kommuner er væsentligt dårligt stillede end andre, når det gælder børnehaver, skoler og ældrepleje.

Det skal det såkaldte udligningssystem, hvor de rigeste kommuner giver penge videre til de fattigste, råde bod på.

Men 19 kommuner har været så utilfredse med omfordelingen, at de om cirka ti dage officielt stævner staten for at have fordelt pengene skævt.

Forrest i søgsmålet står kommunerne Lolland og Jammerbugt, som skal fungere som en slags prøveklud for de øvrige kommuner og være de første til at lægge sag an.

- Det er sådan set helt naturligt, at vi står i front for den sag her, siger borgmester i Jammerbugt Kommune Mogens Gade (V).

- Vi har igennem rigtig mange år været en aktiv spiller i forhold til at sikre rimelig udligning i Danmark, og det er stadig det, vi arbejder meget, meget seriøst på.

Har mistet 36 millioner kroner

Kommunerne bag søgsmålet mener, at de har mistet flere hundrede millioner kroner.

Knasten i systemet er, at det ikke på tilstrækkelig vis har taget højde for udlændinges uddannelsesniveau, hvilket har givet flere af hovedstadskommunerne flere penge end berettiget på bekostning af flere af landkommunerne.

Det er blevet justeret med virkning fra 2019.

Men for Jammerbugt Kommune er det ikke nok.

Her har man regnet sig frem til, at man har mistet 36 millioner kroner bare for 2017 og 2018 i det tidligere udligningssystem.

Vil have sagerne direkte for landsretten

Men der er begrundet håb for, at søgsmålet kan rette op på tingene, mener Mogens Gade (V).

- Vi tror jo, at retfærdigheden kommer til at ske fyldest i retssalen, så vi får tilkendt de penge, som vi er blevet snydt for. Hvis ikke det sker, håber vi, at det vil ende som en politisk sag, hvor Folketingets partier nu her efter valget sætter sig sammen, siger han.

Når det i første omgang er to og ikke 19 kommuner, der skal prøve kræfter i en retssag mod staten, så sker det for at gøre processen mere smidig.

Det forklarer Anker Laden-Andersen, partner i advokatfirmaet Hjulmand Kaptajn, som skal føre kommunernes sager.

- På den her måde undgår vi at lave bevisførelse for hver eneste kommune med afhøring af repræsentanter fra hver kommune. Vi koncentrerer os om to kommuner, der er repræsentative og at få deres sager prøvet. Deres sager vil med sikkerhed også influere på de andre sager, siger Anker Laden-Andersen.

Hjulmand Kaptajn vil søge om, at få sagerne indbragt direkte for landsretten, da de er af principiel karakter.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter