Madspild: Det skal være smart at bruge doggybag

Poser i smarte farver, hvor man kan vise andre, at man tænker over miljøet og tager sin uspiste mad med hjem. Det er vejen frem mod madspild, mener foreningen "stop spild af mad".

Hvis det skal slå igennem, så skal doggybag'en bruges fordi det er godt for miljøet og ikke et spørgsmål om penge, siger lektor Jessica Aschemann-Witzel fra Aarhus Universitet. (© "Stop Spild af Mad")

Fyld dine madrester i en pose, når du er ude at spise og tag dem med hjem. Så er du med til at mindske madspild.

Ikke kun fordi, du selv tager maden med hjem i en af de såkaldte doggybags, men også fordi, du kan være med til at ændre på nogle sociale normer, så andre også vil gøre det.

Det mener Jessica Aschemann-Witzel, lektor i forbrugeradfærd og fødevaremarketing på Aarhus Universitet.

Den sociale norm skal ændres

Det kan ske ved, at restauranter i højere grad tilbyder dem, siger hun.

- Hvis restauranter gør det, så tænker man, at det er normalt at gøre det. Det er en social norm at gøre det og så er man mere tilbøjelig til også at gøre det, siger lektoren.

Hun mener, der i kantiner og restauranter er meget mad, der kunne komme med hjem i stedet for at blive smidt ud.

Man skal være stolt af at stoppe madspild

I en undersøgelse som Gallup lavede for foreningen Stop spild af mad i 2012 var nordjyderne dem, der var mindst tilbøjelige til at tage imod en doggybag.

Og hvis nordjyder og danskere generelt skal være bedre til at tage i mod en doggybag, så skal det gøres mere trendy, mener foreningens formand Selina Juul.

- Hvis doggybaggen i sig selv ser godt ud, så kan man jo nærmest være stolt af at sige, at jeg mindsker madspild som restaurantens gæst, siger Selina Juul.

Restauranter skal differentiere størrelser

Foreningen Stop Spild af Mad er i dag med i et samarbejde, hvor restauranter gratis kan få doggybags, som de kan tilbyde deres kunder.

Selina Juul mener desuden, at restauranter i højere grad burde tilbyde small, medium og large menuer, så man helt kan undgå overskydende mad.

Og på Aarhus Universitet peger lektor Jessica Aschemann-Witzel på, at det at tage en doggybag ikke skal opfattes som et spørgsmål om kroner og øre, men mere et miljø-spørgsmål, hvis synet på dem skal ændres