To mænd sigtet for at jævne fredet klit i Skagen

Politiet er fortsat i gang med at efterforske sagen, som har rystet borgerne i Skagen.

Den ødelagte fredede klit ved Skagen Sønderstrand, fredag 1. november 2019. Klitten blev ramt af hærværk, hvor en gummiged har fjernet toppen af et stort klitområde og skubbet sandet ned på stranden. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Groft hærværk og overtrædelse af naturbeskyttelsesloven.

Sådan lyder sigtelsen af to mænd i sag om jævnet klit i Skagen. Det oplyser Nordjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Begge mænd blev anholdt i går, oplyser politiet.

- Vi har lige siden, vi modtog anmeldelsen, efterforsket intenst i sagen, så jeg er tilfreds med, at efterforskningen i går gav det fornødne grundlag til at skride til handling og anholde to mistænkte, siger vicepolitiinspektør John Henriksen.

Begge de anholdte er nu løsladt, og politiet har på nuværende tidspunkt ingen oplysninger om, hvad de to mænd siger til sigtelserne mod dem.

Dronebilleder viser klitten, hvor skaden er sket.

Politiet er fortsat i gang med at efterforske sagen.

- Når vi har afsluttet vores efterforskning, så klargør vi sagen til juridisk vurdering ved anklagemyndigheden, siger vicepolitiinspektør John Henriksen i pressemeddelelsen.

'Skal ikke formes af gravkøer'

Hærværket skete om natten og blev opdaget lørdag morgen den 26. oktober.

Klitten, som før hævede sig over stranden, var nu flad og nedenfor lå sand, som efter alt at dømme blev skrabet af klitten med en gummiged.

Hærværket rystede flere i byen, som mente, at det var forfærdeligt, at nogen kunne finde på at jævne klitten.

- Vi ved jo godt, at naturen er dynamisk, og at klitterne forandres, men den skal ikke formes af gravkøer, lød det fra Erik Hatt, pensioneret tandlæge i byen og næstformand i foreningen Skagen Byting til DR.

Sagen har også fået flere i byen til selv at forsøge at finde ud af, hvem der stod bag hærværket. Det fik borgmesteren i Frederikshavn Kommune, Birgit S. Hansen (S), til at mane til besindighed.

- Det her med at gå ind på hinandens motiver, udnævne hinanden og dømme hinanden. Det går simpelthen ikke, sagde hun blandt andet.

Sønderstrand, hvor de berørte klitter ligger, er af særlig betydning. I dag er det samlingssted for lokale og turister, og før i tiden var det et sted, hvor både fiskere og de berømte Skagensmalere kom.

Politiet har ingen yderligere information på nuværende tidspunkt.