”Jeg har koden til din mail, Facebook, snapchat og online fotoalbum. Hvis du går fra mig, så sletter jeg det hele!”
Digital overvågning og afpresning af en tidligere eller nuværende partner er hverdag på krisecentre landet over.
En rundspørge foretaget af DR Nyheder viser, at to ud af tre krisecentre i Danmark ofte modtager borgere, der bliver udsat for digitale krænkelser af partnere eller ekspartnere.
Et af de krisecentre er Mandecentret i Aalborg. Centrets ansatte lytter og giver sparring, når livet bliver kaotisk for mænd.
- Det meste, mændene er udsat for, er at blive overvåget og kontrolleret på deres smartphones og sociale medier. Hvem er du blevet venner med, hvad skriver du, tjekker SMS’er. Særligt op til et brud, fortæller René Vinding Christensen, der er forstander og juridisk rådgiver på Mandecentret Aalborg.
Helt konkret oplevede en mand, at hans ekskæreste loggede ind på hans profiler på de sociale medier og slettede alle de billeder, der var af ham og børnene, fortæller René Vinding Christensen.
Lad mobilen ligge hos en ven
Men den digitale krænkelse og overvågning kan også have andre konsekvenser.
- Det gør, at det kan være særligt svært for mændene at opsøge hjælp. For deres tidligere partnere kan ofte se, hvor de har været henne, og hvem de har ringet og skrevet til, siger René Vinding Christensen.
Derfor opfordrer han til, at man lader mobilen ligge for eksempel hos en ven, man har tillid til, før man tager på mandecentret. Ellers kan det være en god idé at købe et taletidskort, som den tidligere partner ikke kan spore.
Overvågningen gør, at mændene kan blive helt handlingslammede af frygt. Og netop derfor er det vigtigt, at de opsøger hjælp, for eksempel på et krisecenter.
- Den totale overvågning giver jo mistillid, svigt og tillidsbrud. Det kommer snigende, og det mærker mændene først bagefter, siger René Vinding Christensen.
Til at starte med bliver mændene handlingslammede, og de frygter, hvad der kommer til at ske. De oplever, at ekspartnere har logget ind på de sociale medier og skrevet nedsættende og grimme ting til deres venner og familie.
Fører sjældent til politianmeldelse
På Mandecentret i Aalborg hjælper de mændene med at tænke klart og finde ud af, hvad der er op og ned. Dernæst rådgiver de mændene til at ændre password, få oprettet en ny mailkonto, kontakte banker og andre, hvor der er nemID adgang. Derudover vurderer de også, om det er så groft, at politi og myndigheder skal involveres.
- Det sker desværre sjældent, for der skal ualmindeligt meget til, før politiet gør noget ved det, siger René Vinding Christensen.
Men der, hvor det er allerværst, er i følge René Vinding Christensen, når mændene slet ikke kommer til centret, fordi de er i en konstant frygt for at blive overvåget og sporet.
- Vi får langtfra fat i alle de mænd, der har brug for hjælp. Der er rigtig mange, der ikke kan eller tør henvende sig til os. Vi oplever jævnligt mænd, der forsøger at ringe, når de kan låne en ven eller venindes telefon en gang imellem. Men der har vi ikke mulighed for at vende tilbage og byde ind med andre muligheder, siger René Vinding Christensen.
Mandecentret er i Aalborg, Aarhus, Esbjerg, København og Odense.