Mange elever springer 10. klasse over: Laveste antal i 10 år

Elever føler sig presset til hurtigt at begynde på en ungdomsuddannelse

De unge føler sig presset til hurtigt at tage en ungdomsuddannelse.. (Foto: Anne Bæk/Scanpix 2018) (Foto: © Anne Bæk, Scanpix)

Færre og færre skole-elever tager 10. klasse med, før de beslutter sig for, hvad de skal lave efter folkeskolen.

Snart begynder omkring 29.000 elever i 10. klasse, det laveste antal i 10 år.

Anna Brandt fra Hobro er blandt de folkeskole-elever, der springer 10. klasse over.

- Jeg tænkte at jeg lige så godt kunne komme i gang og jeg føler mig egentlig klar til det. Så det ville være spild af et år at tage 10. klasse med.

Føler et stigende pres

Hos landsforeningen af 10. klasseskoler siger formand Henning Rasmussen at de unge føler et stigende pres for at gå hurtigt videre i uddannelsessystemet - til foreksempel gymnasiet.

- Man har forskellige reformer i uddannelses-systemet. Blandt andet en fremdrifts-reform, som belønner eleverne for hurtigst muligt at gå i gang.

Udviklingen er bekymrende, mener Mette With Hagensen, formand for Skole og Forældre. (Foto: © Andreas Sjølund Pedersen, DR Nyheder)

Men særligt for de yngste elever kan det give udfordringer, lyder det fra Mette With, formand for organisationen Skole og Forældre.

- Udviklingen bekymrer mig, for hvis eleverne føler sig presset til hurtigt at gå i gang med en ungdomsuddannelse, så ender det tit i for højt fravær og det ender med at de bliver smidt ud eller selv dropper ud.