Mange har lungelidelse uden at vide det

Undersøgelser på Aalborg Sygehus bekræfter, at mange går rundt med en skjult KOL.

Et enkelt pust i et såkaldt spirometer. Mere skal der ikke til. Så ved du om du har rygerlunger - eller KOL, som det også kaldes. (Foto: Janni Lundager © DR Østjylland)

Lungelidelsen KOL er mere udbredt, end vi aner. Også på hospitalerne.

Det viser en undersøgelse lavet på Aalborg Universitetshospital, hvor 200 akut indlagte patienter har fået testet deres lungefunktion. Flere end hver fjerde er inviteret til yderligere undersøgelser.

- Vi har begrundet mistanke om, at de kan have KOL i en eller anden grad, fortæller overlæge Ulla Møller Weinreich fra sygehusets lungemedicinske afdeling.

Undersøgelsen blev lavet for at få et billede af, hvor mange patienter, der reelt lider af KOL. Mange har nemlig lidelsen uden at vide det ifølge Lungeforeningen flere end 200.000 på landsplan.

I både Næstved og Odense er lavet tilsvarende undersøgelser som i Aalborg, og undersøgelserne bekræfter lægernes formodninger: Antallet af KOL-ramte er større end antaget.

Patienterne i Aalborg vil blive undersøgt grundigere, og KOL-patienter vil blive behandlet.

- Det er oplagt, når de alligevel er hos os, siger Ulla Møller Weinreich.

Hun er klar over, at det er et etisk spørgsmål om folk generelt skal påduttes screening for KOL. - Men for mig er der ingen tvivl. Det er vigtigt at få en diagnose tidligt. For samfundet er der mange penge at spare, hvis vi stopper sygdommen tidligt, siger overlægen.

Lungeforeningen bakker op om Ulla Møller Weinreichs tanker. Ifølge kommunikationschef Birgitte Lenstrup bør der laves en national forpligtende indsats på at stille lungediagnoser tidligere end i dag.

I dag anbefales man at få tjekket sin lungefunktion, hvis man er ældre end 40 år og er ryger eller tidligere ryger.