Mangel på pap rammer forbrugeren: Din nye sofa kan have lange udsigter

Leveringstiden på råpap er steget fra omkring syv dage til seks uger det seneste halve år.

Papkasseproducenten leverer kasser til alt lige fra medicinalindustrien til møbelbutikker. Men de kan ikke levere til tiden. (Foto: Andreas Erecius Christensen - DR © DR Nórdjylland)

Har du bestilt et køleskab eller en ny cykel, skal du måske væbne dig med tålmodighed.

For pandemien har sendt mange produktionsvirksomheder i knæ. Samtidig er efterspørgslen på materielle ting, som ofte skal pakkes ind i pap, steget voldsomt.

Den kombination betyder, at leveringstiden på råpap er steget fra omkring syv dage til seks uger over det seneste halve år.

Og det er med til at forsinke leveringen på din nye kontorstol, computer eller sofa, fortæller Rune Jørgensen, direktør hos papkasseproducenten Boxen Emballage i Nørresundby. For hvis der ikke er noget pap til at pakke den nye sofa ind i, kan den ikke blive sendt afsted.

- Når vores råvarer til papkasser er forsinket, så bliver vores kunders leveringer også forsinket. Det er én lang ond spiral, siger han.

Papkasseproducenten Boxen Emballage i Nørresundby er presset over de lange leveringstider på pap. For det betyder, at de ikke kan overholde deres egne aftaler om leveringstid med deres kunder. (Foto: Andreas Erecius Christensen - DR © DR Nórdjylland)

Hos papkasseproducenten laver de indpakning til alt fra spiseborde, madrasser, reolsystemer, cykler, trægulve, døre og vinduer. Og de mærker presset fra den store efterspørgsel på papkasser til varer.

- Vi har oprettet nathold og opererer 24 timer i døgnet på fabrikken, og vi udvider til nytår med 10.000 kvadratmeter mere, siger han.

For får de ikke mere plads, kan de heller ikke klare flere ordrer.

Priserne stiger

Det er ikke kun leveringstiden på pap, der er ændret. Det er også prisen. For ifølge Rune Jørgensen er prisen på pap steget med 40 procent på otte måneder på grund af den store efterspørgsel.

- Derfor bliver vores service også dyrere for vores kunder, som i forlængelse også kan lave prisstigninger. Det er i sidste ende forbrugeren, der betaler for det, siger han.

Papkasseproducenten leverer kasser til både spiseborde, kontormøbler, sofaer, madrasser, reolsystemer, cykler, kørestole, trægulve, døre og biobrændselsovne. De laver også transportkasser til medicinalindustrien. Men manglen på pap er en udfordring. (Foto: Andreas Erecius Christensen - DR © DR Nórdjylland)

Der er ikke udsigter til en forbedring af situationen lige foreløbigt, fortæller Rune Jørgensen. Ifølge ham vil fabrikken først kunne følge med igen til sommer næste år. Indtil da må kunder fra møbelbranchen, medicinalindustrien med flere planlægge længere tid forud, når de bestiller kasser fra papkasseproducenten.

Ventetiden kan blive endnu længere

Leveringstiden på varer er længere, end den plejer at være. Og ifølge Peter Bay Kirkegaard, der er seniorchefkonsulent hos Dansk Industri, bliver det ikke bedre senere på året.

- Problemet bliver nok rigtig slemt her til jul, fordi vi alle skal købe julegaver til hinanden, siger han.

Og det er et problem, som er svært at løse. For efterspørgslen har taget nogle uventede drejninger under pandemien, forklarer Peter Bay Kirkegaard.

- Vi har efterspurgt nogle forbrugsgoder, fordi vi har siddet og kukkeluret derhjemme, men en masse fabrikker har været lukket ned samtidigt.

Mange hændelser har spændt ben for handlen det seneste halvandet år. Og coronapandemien og store nedlukninger har været "det helt store monster" i den sammenhæng, fortæller Peter Bay Kirkegaard, som kalder situationen for "enhver økonoms mareridt".

- Vi har haft udfordringer med containerskibet, der sad fast i Suezkanalen, der har været brande på mikrochips-fabrikker og i Texas har de haft storm, som lammede hele deres produktion, siger han.

- Det er hændelser, som vi er vant til, men som er ekstra slemme på grund af corona.

Det vil tage tid før produktion, levering og efterspørgsel hænger sammen igen, forklarer Peter Bay Kirkegaard. Han spår, at situationen først vil ligne normalen engang til næste år.

Facebook
Twitter