Mangel på vand og vind sender elpriserne på himmelflugt

Vindmøller og vandkraftværker kører på lav kraft, og det har givet priserne på el et nøk opad.

Sommervejret har ikke sat skub i vindmøllerne som normalt. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Det er blevet dyrere at få fyldt batteriet op på mobiltelefonen eller at koge en kop te i elkedlen.

Årsagerne er usædvanlig lidt vind og regn samt et elforbrug, der har været unormalt højt henover sommeren.

Det fortæller Mogens Filtenborg Sørensen, porteføljemanager ved Eniig Energi, der leverer el til mange nordjyske og midtjyske husstande:

- Historisk er juli en billigere måned end januar, men i år har priserne i juli været 70 procent højere end januars elpriser. Det stikker rimelig meget ud, det vi ser i øjeblikket, siger han.

Alle danske elforsyningsselskaber indkøber el på samme marked, og derfor er billedet det samme i resten af landet - og i øvrigt også i mange af de øvrige vesteuropæiske lande.

Hos nogle forsyningsselskaber som eksempelvis Vesthimmerlands Elforsyning har man faste priser for hvert kvartal, og derfor vil forbrugerne først mærke prishoppet senere.

- Når vi skal sætte prisen for fjerde kvartal, vil vi højest sandsynligt se, at det generelle marked sætter nogle højere salgspriser, og det er vi også nødt til, siger direktør Morten Degn.

Produktionen daler på vind og atomkraft

Det er i særdeleshed mangel på vind til de danske vindmøller og regn til de norske kraftvarmeværker, der får prisen til at stige.

- Når vinden ikke er der, skal vi jo skaffe vores energi et andet sted fra, og hvis ikke vi kan få det fra vores egne kraftværker, er vi nødt til at købe det i udlandet, og det gør selvfølgelig, at priserne stiger, og at vi kommer til at betale lidt mere for det, siger Morten Degn.

Derudover har atomkraftværkerne længere nede i Europa skruet ned for produktionen, fordi de vandkilder, de normalt benytter sig for at nedkøle deres anlæg, er blevet for varme, forklarer Mogens Filtenborg Sørensen.

- De har simpelthen været nødt til at reducere deres produktion, fordi vandtemperaturen i de omkringliggende søer og åer, som de bruger til at køle med, er meget høje, siger han.

På forbrugersiden har det varme vejr samtidig betydet en øget efterspørgsel.

- I Europa i år har vi brugt ekstremt meget aircondition, som jo forbruger strøm. I Danmark har markvandinger lokalt været en af de store strømforbrugere, siger Mogens Filtenborg Sørensen.

For en almindelig husstand ventes prisstigningerne ifølge elselskaberne at komme til at udløse en ekstraregning på mellem 250 og 600 kroner om året.