Marian røg 20 smøger om dagen – et forbud på jobbet fik hende til at stoppe

Flere kommuner har sagt nej til rygning i arbejdstiden. Også når man arbejder hjemme.

Selv på en hjemmearbejdsdag er det ikke tilladt at ryge. Heldigvis er det ikke længere noget problem for Marian Alberg. (Foto: christine Nørgaard © DR Nórdjylland)

Hun er ikke meget for at erkende det.

- Men hvis man ser det fra min egen personlige vinkel, så har det hjulpet mig til at tage det her skridt og få stoppet, fortæller Marian Alberg.

Hun er 56 år gammel og har røget siden starten af 20’erne. I perioder 20 smøger om dagen.

Fra nytår indførte hendes arbejdsplads Rebild Kommune røgfri arbejdstid for alle ansatte, og nu har Marian Alberg skoddet den sidste cigaret.

Det er hun er glad for, selvom hun egentlig er imod den slags forbud.

- Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg tænkte: 'Øv, hvad det er for noget', da jeg hørte det. Men det har simpelthen givet en anledning til at stoppe, fortæller hun.

Skal alle så også spise kikærter?

Marian Alberg arbejder i dag hjemmefra, som det er tilfældet cirka en gang om ugen.

Men selv her gælder rygeforbuddet faktisk i arbejdstiden.

28 kommuner har indført røgfri arbejdstid de seneste år, og flere er på vej.

Principielt mener Marian Alberg, at det skal være folks eget frie valg, om de ønsker at ryge i en pause eller ej.

Hun er meget bevidst om sine egne forbrugsvaner. Hun undgår at flyve og er vegetar, og hun bryder sig ikke om, hvis hendes kolleger skulle tvinges til at leve som hende og for eksempel ikke måtte spise kød.

- Skal alle mine kolleger så også til at spise kikærter, ligesom jeg gør? spørger hun.

- Tidligere måtte man ryge på kontoret, i flyet og på restauranter. Det ville vi ikke have fundet os i i dag. Men det bliver lidt presset, når man også skal bestemme, om folk må ryge på arbejdet. For man skal jo have et arbejde, siger hun.

Definitivt stop for røg

Tidligere har Marian Alberg forsøgt at kvitte tobakken.

Men selvom hun sagde til sig selv, at hun ikke var afhængig længere, skulle der ikke meget til at få hende i gang igen, hvis hun først fik tændt en enkelt.

Forbuddet i arbejdstiden blev derfor et definitivt stop for hende.

- Men jeg er ikke i tvivl om, at nogen af mine kolleger lige stopper på en rasteplads på vej på arbejde for at få en smøg, inden de skal møde, siger Marian Alberg.

Folk har accepteret det

En af de ting, der har holdt hende ved røgen gennem årene, er det sociale, fordi man hurtigt kan få en sludder i gang med andre rygere.

Inden rygeforbuddet blev indført, var det tilladt for medarbejderne i Rebild Kommune at ryge i formiddags- og frokostpausen, og her var de en lille gruppe, der mødtes hver dag for at vende stort og småt.

Nu håber Marian Alberg, at gruppen kan finde noget andet at være sociale om.

I det hele taget synes hun, at den røgfri arbejdstid er blevet taget godt imod blandt medarbejderne.

- Der er ikke nogen, der har været sure eller noget. Folk har tænkt, det er vi trætte af, men faktisk har man slået hælene sammen og accepteret det. Det er ikke noget, der bliver snakket om nu.

En undersøgelse fra Aarhus Kommune blandt 7.000 ansatte viste i 2015, at hver fjerde af de rygende var stoppet med at ryge som følge af røgfri arbejdstid.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter