Med 400 tons marmor: Nu åbner kunstmuseum igen

BAGGRUND: En gennemgående renovering har henlagt 'Kunsten' i en halvandet år lang dvale. I mellemtiden er 600 nye medlemmer kommet til - Museerne er på vej ind i en renæssance.

Imran Qureshis bjerg af papir: Og de leder stadig efter blodspor.

- Kunst er jo mange ting. Det finder man ud af, når man kigger rundt i lokalerne. Det er ikke bare malerier.

Peter Svendsen er blandt de hundrede håndværkere, der i de sidste mange måneder har viet færdighederne til ét ganske særligt projekt.

'Kunsten', det moderne museum for kunst i Aalborg, har gennemgået en ombygning i en størrelse, der leder tankerne tilbage på det gamle Rom.

400 tons marmor er i blokke, nøje testet og afvejet efter danske vejrforhold, hentet ind fra Italien til Danmark, hvor de skal afløse den første marmorskal, som ikke længere tåler tidens tand på Aalvar Aaltos godt 40 år gamle bygning.

Lørdag åbner museet påny og det i en tid, hvor flere danske museer melder om et rekordhøjt antal gæster.

Stræber bredere

En gennemgang foretaget af netmediet Altinget viser, at museer som Statens Museum for Kunst, Aros og Heart i 2015 havde besøgstal, der gør året til et af de bedste nogensinde.

Samme succes håber man at opnå i Aalborg. Her har gennemsnittet ligget omkring de 70.000 med 2013, den seneste fulde sæson, med rekordhøje 92.000.

- Nu vil gerne have over 100.000, og forsøge at få vores publikumssammensætning til at afspejle befolkningen. Man kan ikke tvinge folk, der ikke vil se fodbold til at se fodbold, hvis de ikke interesserer sig for det. På samme måde kan vi ikke tvinge folk til at interessere sig for kunst. Men vi stræber efter det, fortæller kommunikationschef, Lars Ulrich Tarp Hansen.

Mens 'Kunsten' har været lukket ned har Lars Ulrich Tarp, har man blandt andet arbejdet med "Kunsten to go", hvor originale værker har blandt andet har besøgt private hjem og banegården. (Foto: christine Nørgaard © DR Nórdjylland)

Tankerne skal bevares

I medlemsforeningen, der nu er lagt ind under selve Kunstmuseet, har man i perioden sikre sig 600 nye medlemmer, så den i alt tæller 1.500 på åbningsdagen.

Med en fredet bygning skal både gengangere og nye besøgende imidlertid ikke forvente en revolution i de fysiske rum.

- Man skal jo egentlig ikke kunne se, at der er lavet så meget, udover at det er blevet lysere og mere imødekommende, fortæller Lars Ulrich Tarp Hansen, der priser sig lykkelig over, at Alvar Aaltos værk ikke sættes på spil.

- Man var jo fuldstændig benovet over, at en mesterarkitekt fra Finland, der havde hele verden som sin arbejdsplads, kastede sine øjne på den her lille by. De tanker skal selvfølgelig bevares, så man ikke i 2016 tænker, at nu skal det hele males lysegult.

Kunsten under konstruktionen mellem 1968 og 1972. (© KUNSTEN)

Finkultur kræver tilvending

Nyskabelser er der dog flere af.

Heriblandt bibliotek og værksted i stueetagen, der skal invitere børn til at tage del i begejstringen ved selv at gribe penslen og udtrykke sig på egen hånd.

Elementer, der kan være med til at forankre museer og smalle kulturtilbud i flere dele af befolkningen, vurderer ekspert.

- Det kan være et udtryk for, at man nu lander lidt bredere, siger lektor i sociologi på Aalborg Universitet, Jacob Skjøtt-Larsen, der har beskæftiget sig med klasseskel inden for kultur og politik.

- Det, der kendetegner finkulturen er, at den kræver en eller anden form for oplæring. Abstrakt kunst er ikke noget, man umiddelbart kan få noget ud af. Det kræver en eller anden form for tilretning, som ellers i højere grad vender sig mod de højtuddannede.

Ved Kunstens åbning vil man blandt andet kunne se frem til en udstilling ved den pakistanske samtidskunstner Imran Qureshi og en ny opsætning af museets faste samling med over 400 værker.

1 / 2