Mens alle holder øje med Storkøbenhavn, stiger smitten også i Nordjylland

Fem ud af 11 nordjyske kommuner har alarmerende høje smittetal.

Nordjyllands politi har indført mere patruljering i Jomfru Ane Gade for at sikre sig, at coronarestriktioner overholdes. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Mens der er indført strammere restriktioner i Storkøbenhavn for at forhindre spredning af coronasmitte, kan turen snart komme til Nordjylland.

Her er fem af regionens 11 kommuner nu i den røde kategori - altså har over 20 smittede pr. 100.000 indbyggere, som er myndighedernes grænse.

I dag afviklede Aalborg Kommune, Nordjyllands Politi, Aalborg Studentersamfund, Aalborg Cityforening og en repræsentant for Jomfru Ane Gade en pressebriefing klokken 12 i Aalborg.

Her lød opfordringen blandt andet, at de unge skulle skrue ned for fest, kram og omgås i mindre grupper.

Én på besøg

Dagens tal fra Statens Serum Institut viser, at 101 personer i Aalborg Kommune er registreret smittet de seneste syv dage.

Og det har fået konsekvenser for byens plejehjemsbeboere og deres pårørende. De skal begrænse deres besøg, som skal foregå udendørs. Og det er trist, fortæller Asta Bødker Kammer, der bor på plejehjemmet Lindholm i Nørresundby.

Her er der stillet et hvidt telt op, og en glasplade adskiller beboerne og deres pårørende.

- Det er hårdt, når man har tre børn, der skal vælge én, som må komme på besøg indtil videre, siger hun.

Hun er ked af det på vegne af naboer, der er mindre mobile og har svært ved at komme ud til besøgsteltet.

Ifølge distriktsformand John Kirstein fra Ældresagen i Nordjylland er det vigtigt, at man ikke bare lukker for adgangen til alle plejecentre for en sikkerheds skyld.

- Det har store konsekvenser både for ældre og de pårørende samt personalet, fordi der bliver trukket store veksler på hele personalegruppen, når man lukker det hele ned.

'Gå tidligt hjem'

Mens Aalborg Kommune i tirsdags valgte at lukke alle plejehjem for besøgende, så har Brønderslev Kommune kun lukket et enkelt plejecenter - selv om Brønderslev har det højeste smittetal i hele Jylland, og andenstørste i landet med 71 smittede.

Samtidig meldte Henrik Foget Jensen, direktør for Zwei Grosse Bier Bar i Danmark og repræsentant for barerne i Jomfru Ane Gade, ud på dagens pressemøde i Aalborg, at festende fremover på nogle barer i Jomfru Ane Gade skal have installeret SmitteStop-appen for at komme ind.

Men ellers er der ikke sket yderligere restriktioner i det nordjyske natteliv - her må man fortsat have åbent til klokken 2, mens barer i Storkøbenhavn skal lukke klokken 22.

Alligevel opfordrer direktøren for sundhedsberedskabet i Aalborg Kommune, Jan Nielsen, til, at man tager tidligere hjem.

- Vi ved, at der er smitterisiko, når man er i byen i de små timer. Derfor ville det være en god ide, at vi går lidt tidligere hjem fra byen.

- Det er vigtigt, at vi alle sammen nu tager et ansvar for at begrænse smitten. Vi skal tilbage til de gode vaner fra før sommerferien, hvor vi viste, at vi kunne begrænse smitten, siger han.

Er det nok med en opfordring i stedet for et påbud?

- Det er ikke os, der skal træffe den beslutning, siger Jan Nielsen.

Restriktionerne giver god mening

I Styrelsen for Patientsikkerhed er man dog tryg ved, at der stadig er liv i gaden efter midnat.

- Selvom Aalborg ligger relativ højt i incidens (antallet af nye sygdomstilfælde i en befolkningsgruppe i løbet af en given tidsperiode, red.) og Brønderslev meget højt, så er det alligevel ikke at sammenligne med København, hvor befolkningstætheden er så stor, siger Charlotte Hjort, overlæge og enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed.

Restriktioner er ikke noget, man kan gøre gældende for samtlige kommuner, fortæller hun.

- Hvis man trækker samtlige restriktioner ned over hver eneste kommune, så vil befolkningen nogle steder tænke, 'hvor er det åndssvagt, det passer jo ikke her hos os'.

I Aalborg oplever flere af Jomfru Ane Gades barejere, at de unge går i byen på en anderledes måde end førhen.

En af dem er Henrik Foget Jensen, der er direktør i Zwei Grosse Bier Bar-kæden og ejer af Zurf Bar i Jomfru Ane Gade.

- De opfører sig ganske fornuftigt. I stedet for der kommer en masse unge mennesker til byen, som allerede har drukket alkohol og måske også opfører sig derefter, så kommer de faktisk ædru i byen.

'Risikerer at tale for døve ører'

Opfordringen fra kommunen om at tage tidligere hjem er et fint budskab, men formentlig ikke nok. Det mener Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet.

- Det er godt nok at sige det igen, men jeg tror, at det er sagt så mange gange nu uden effekt, at man risikerer at tale for døve ører, siger han.

Allan Randrup Thomsen mener, at det ville give god mening at skære ned på nattelivets åbningstider.

- Der er ingen tvivl om, at unge mennesker og barer er et kritisk element. Det viser en række amerikanske undersøgelser. Der er god evidens for den slags tiltag, som vi ser i København, siger han.

Opdateret klokken 10.40 med grafikken 'Nye smittede i Aalborg siden 1. juni'.

Opdateret kl. 14.45 med nye smittetal.