Mentorer er populære som aldrig før

For mange unge kan det få hverdagen til at vælte, hvis ikke de får hjælp. Derfor er der i flertallet af de nordjyske kommuner nu oprettet frivillige mentorkorps, som støtter de unge og forsøger at fastholde dem i uddannelse eller arbejde.

Flere og flere unge får en mentor som hjælper dem med at klare hverdagen og støtte dem gennem uddannelse. (arkivfoto).

At møde i skole eller betale sine regninger til tiden, lyder for de fleste som en overkommelig opgave.

Men for mange unge vælter hverdagen, hvis ikke de får hjælp.

Derfor er mange steder frivillige mentorkorps, som støtter de unge.

I eksempelvis Brønderslev blev kommunens nye mentorordning vendepunktet for en ung gymnasieelev.

Her er Camillas historie

- Godmorgen Camilla! Så er klokken syv og du skal til at tænke på stå op. Sådan lyder det, når frivillig mentor Rikke Christiansen dagligt ringer til Camilla, som har svært ved at møde i skole på grund af en depression.

- Når jeg vågner, kan jeg mærke, at jeg får det fysisk dårligt med migræne og ondt i maven. Så tænker jeg, at jeg hellere bør blive hjemme, fortæller den unge gymnasiepige, der endnu døjer med efterdønningerne fra en depression.

- Den gør, at jeg får lyst til at lukke mig inde og lade tingene køre sin egen gang, siger hun.

Masser af pres oveni depressionen

Depression opstod for et par år tilbage i kølvandet på forældrenes skilsmisse. Før den var skolen ellers Camillas tilflugsted, men alt dette ændrede sig.

- Lektier, mødetider og afleveringer. Det har meget været det pres oven i det med depressionen.

Mor:Jeg har følt afmagt

Camillas mor har forgæves forsøgt at hjælpe, så godt hun kunne. Men det har i stedet ledt til det ene skænderi efter det andet.

- Jeg har følt afmagt og følt, at jeg ikke kunne gøre det, jeg gerne ville, for min datter, fortæller Camillas mor, der i stedet valgte at søge hjælp hos kommunens nyopstartede mentorordning.

Camilla får et skub af Rikke

Kommunens matchede i den forbindelse Rikke Christiansen med Camilla, hvilket skulle vise sig at blive et vendepunkt for den unge pige.

- Det giver sådan lige et ekstra skub til at man tager sig sammen. Når jeg kommer afsted, finder jeg ofte også ud af, at bare er noget psykisk, der har påvirket kroppen, og så går det bedre, siger Camilla.

Udover at ringe og sørge for, at Camilla kommer i skole, mødes Rikke Christiansen og Camilla et par timer om ugen og snakker, om hvordan tingene går i skolen og i derhjemme.

- Det er en rigtig fed oplevelse, og det at kunne gøre en forskel for et ungt menneske, der har brug for det, er helt fantastisk, fortæller Rikke Christiansen, der til daglig arbejder som dagsbehandler i kommunen.

Opfordrer andre til at melde sig

Hun kan kun opfordre andre til melde sig som frivillig mentor.

For Camilla har kontakten med Rikke Christiansen både haft en positiv afsmittende effekt på forholdet til hendes mor og hendes skolegang.

- Det ville ikke være utænkeligt, at jeg måske var stoppet med min uddannelse og var røget på kontanthjælp. så jeg er glad for, at hun er der nu. Ellers tror jeg, at jeg ville være startet forfra, siger hun.

Der er et stort behov

Brønderslev Kommune er blot et af de seneste skud på stammen af nordjyske kommuner, der har etableret mentorordninger for sårbare unge. Og behovet er stort, forklarer Kasper Christensen, der er teamleder for Udvikling og Kompetence på kommunens ungecenter.

- Der er allerede fyldt op, og vi har behov for flere frivillige end de 16, vi har nu, siger han.

Også i lang række andre nordjyske kommuner efterlyses der flere frivillige, der kan undvære et par timer om ugen, og være med til at gøre en forskel for sårbare unge, som kan have brug for støtte og hjælp i hverdagen.

Forsker:Mange har brug for relationel støtte

Ifølge Anne Gørlich, der forsker i unge uden uddannelse og arbejde på Center for Ungdomsforskning, er konceptet med mentorordninger en tankegang, der i stigende grad bliver implementeret i projekter rundt om i kommunerne.

Og det kan der være gode grunde til, mener hun.

- Mange unge har brug for relationel støtte, som de ikke har haft tidligere. Og det, vi ved indtil videre, er, at det har positiv effekt for de unge, som gerne skal i uddannelse, siger hun.

Facebook
Twitter