Mette Frederiksen vender hjem til Nordjylland: Kredsformand regner med at få en statsminister

Lokal glæde over at Socialdemokratiets formand stiller op i Aalborg Ø.

Mette Frederiksen ved Socialdemokratiets parikongres i Aalborg i 2017. Her hilsen hun på en anden nordjysk partifælle, tidligere minister Ole Stavad. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen annoncerede i går, at hun til næste folketingsvalg stiller op for Socialdemokratiet i Aalborg Øst-kredsen efter i en årrække at have været kandidat i Ballerup.

Dermed vender hun hjem til fødebyen, og det vækker begejstring lokalt.

- Jeg blev glædeligt overrasket. Det må jeg indrømme, siger Jesper Madsen, kredsformand for Socialdemokratiet i Aalborg Øst.

- Det er en styrkelse af vores parti, at hun vender hjem til Aalborg og opstiller for den kreds, hvor hun har trådt sine barnesko og har haft sin ungdom, inden hun for 20 år siden rejste til Ballerup, fortsætter han.

I Aalborg Øst har de 54.000 stemmeberettigede ikke i nyere tid haft tradition for at stemme socialdemokratiske kandidater i Folketinget, men det bliver der ganske sikkert ændret på nu.

Jesper Madsen mener endda, at der er en stor chance for, at Mette Frederiksen kan vippe Lars Løkke Rasmussen (V) af pinden som statsminister.

- Vi har ikke haft en valgt i kredsen siden Kaj Poulsen i 1992. Jeg er sikker på, at Mette kan løfte opgaven, og jeg regner med, at vi får en statsminister i vores kreds efter valget. Hvad kan næsten blive større?

Blandt folk på gaden er der delte meninger om, hvilken betydning det reelt vil få, at Mette Frederiksen nu bliver nordjysk kandidat.

Morten Vestergaard mener dog, at det kan være med til at flytte til det politiske fokus mod vest.

- Jeg synes, det er fint. Det er kendetegnende for politikerne på Christiansborg, at det drejer sig meget om København og knap så meget regionerne og det øvrige Danmark, siger han.

Usikkert hvilke stemmer hun vil tage

Et andet spørgsmål er, hvor mange stemmer det vil rykke.

Det kan man kun gisne om, siger samfundsforsker Johannes Andersen fra Aalborg Universitet.

- Men at hun får succes i Nordjylland, er der nok ikke nogen tvivl om.

Flere steder bliver der spekuleret i, om Mette Frederiksen kan være i stand til at erobre stemmer fra Venstre og Sørens Gade, som med sit kandidatur i Nordjylland i 2015 blev nummer fem på listen over politikere med flest personlige stemmer, men nu har valgt at stille op til Europaparlamentet.

Men også det er svært at sige noget om på forhånd, lyder det fra Johannes Andersen.

- Om det lige netop bliver de vælgere, der går den vej er usikkert. Men jeg er ret overbevist om, at mange frustrerede nordjyske socialdemokrater fra de seneste valg vil overveje at stemme på hende, og på den måde kan det blive vigtigt for Socialdemokratiet, siger han.

Vil det reelt få en betydning for nordjyderne, hvis landets kommende statsminister bliver valgt i Nordjylland?

- Ikke ud over, at hun bliver valgt. Det er ikke sådan, at man få flere motorveje eller pædagoger. Sådan fungerer det spil ikke, siger Johannes Andersen.

Mette Frederiksen kommer i Aalborg Øst-kredsen til at afløse 26-årige Morten Ryom, der frivilligt viger pladsen, men vil fortsætte med at være politisk aktiv.

Mette Frederiksen vælges formelt på et ekstraordinært repræsentantskabsmøde i kredsen den 22. marts.

Facebook
Twitter