Midt i ishockey-festen: Hovedskader er på forskernes dagsorden

I dag mødes 60 forskere til en international ishockey-konference under VM i Danmark.

Danske Jannik Hansen ses her i duel med finske Markus Nutivaara under VM-kampen onsdag aften. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

To minutter er der spillet af anden periode, da den hjemvendte NHL-dansker Jannik Hansen jagter pucken i høje side af banen.

Umiddelbart foran ham er finske Tommi Kivisotö, der lige når at sende en aflevering fremad i banen, da Jannik Hansen med staven i vandret position banker sin modstander op af banden.

Benene forsvinder under finnen, og hjelmen flyver af og glider flere meter hen ad isen, og selvom han er groggy og må hjælpes fra banen af tre holdkammerater er der ingen straf til Jannik Hansen i onsdagens kamp.

Stor fysik og kontante tacklinger er en væsentlig del af ishockey-spillet, og langt de fleste gange er spillerne også hurtigt på skøjterne igen.

Men i de senere år er der efter flere episoder med alvorlige hjernerystelser kommet større fokus på, hvordan skaderne kan minimeres.

Udstyr gør det ikke alene

Dansk Ishockey Union indgik før sæsonen et samarbejde med Hjernerystelsesforeningen, og i anledningen af VM i ishockey på dansk grund afholder man i dag en international konference med 60 forskere, hvor en væsentlig del af programmet handler om, hvordan man kan forebygge og behandle hovedskader.

- Det fylder en stor del hos os, fortæller Pascal Madeleine, professor på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet, hvor man specifikt har beskæftiget sig med skader i forbindelse med ishockey.

- Hjernerystelser kan være årsag til, at atleter, der ellers har knoklet for deres sport, ikke er i stand til at spille videre, og man kan også se, at folk, som får hjernerystelser, kan få alvorlige følger, når de bliver ældre. Så det har en stor effekt, siger han.

I USA har der været flere grelle eksempler på hovedskader i både amerikansk fodbold og ishockey, og herhjemme har blandt andre Christian Nordentoft fra ishockeyklubben Aalborg Pirates været nødt til at indstille karrieren efter en hjernerystelse.

Derfor er hovedskader et emne, som man forholder sig til mange steder i verden.

Et vigtigt element i den sammenhæng er forbedring af spillernes udstyr, specielt hjelme, men det er ikke løsningen på alle problemer, påpeger Pascal Madeleine.

- Man kan se, at hvis man har udstyr, der beskytter spillerne meget, så går de også hårdere til værks, og det kan have nogle negative konsekvenser. Slagene bliver hårdere og hårdere, og professionelle ishockey-spillere er topatleter med stor styrke, siger han.

Tests skal hjælpe med at undgå nye skader

På Aalborg Universitet arbejder man derfor også med andre elementer, der skal gøre det mere sikkert for spillerne at færdes på isen.

Helt specifikt er man ved at udvikle fysiske test, der skal give svar på, hvornår en spiller, der først en gang har været udsat for en hovedskade, kan sendes tilbage i ilden uden større risici for, at skaden forværres.

Det foregår ved blandt andet at afprøve spillernes balance og evne til at koncentrere sig, som man ved påvirkes af hjernerystelser.

Metoden skal hjælpe holdene og deres lægestab med at beskytte spillerne så godt som muligt i en sport, hvor der vil være voldsomme sammenstød.

- Ishockey er en kontaktsport, hvor man ved, at man kan få de her skader, konstaterer Pascal Madeleine.

- Det, der er vigtigt for os som forskere, er at vi bliver i stand til at hjælpe de atleter, der har fået en mild skade med at finde ud af, hvornår de kan være klar igen. Hvis vi kan få et system, der fortæller lægestaben, hvornår en spiller kan træne og spille kamp igen, så mener vi også, at vi er bedre i stand til at forebygge de mere alvorlige problemer, der kan komme senere, siger han.

Tommi Kivisotö blev så vidt vides ikke alvorligt skadet ved tacklingen fra Jannik Hansen.

Han kan derfor være på banen igen, når Finland lørdag møder Canada. Danmark skal på isen igen allerede i eftermiddag klokken 16.30, hvor man tørner sammen med Norge.

Facebook
Twitter