Midt om natten skubbede en gummiged toppen af fredede klitter i Skagen: Nu starter retssagen mod lokal sommerhusejer

Anklager kræver to mænd fængslet efter hærværk på Sønderstrand en nat i oktober 2019.

Frederikshavn Kommune påbegyndte i september genskabelsen af de to klitter på Skagen Sønderstrand, som, ifølge anklageskriftet, blev ødelagt af ukendte hærværksmænd. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Natten til den 26. oktober 2019 skubbede en entreprenørmaskine toppen af klitterne på den fredede Sønderstrand i Skagen. Ingen har hidtil indrømmet at stå bag. Men i dag begynder retssagen mod to mænd, der blandt andet er tiltalt for groft hærværk og overtrædelse af Naturbeskyttelsesloven.

Hvorfor nogen har valgt at køre en gummiged ind i det fredede område for at fjerne sand, vides ikke. Men mange, deriblandt borgmester Birgit S. Hansen, har gættet på, at en bedre udsigt meget vel kan være årsagen.

- Det er ikke ukendt, at nogle synes, at klitterne ligger i vejen. Jeg har ingen idé om, hvem der har gjort det. Men jeg kan sige, at det er vældig dumt, respektløst og hamrende ulovligt.

Hos Anklagemyndigheden kalder specialanklager Jan Østergaard motiverne for 'uvisse' og som noget, man kun kan gætte på.

Det er Retten i Hjørring, der skal afgøre, om de to mænd skal findes skyldige og fængsles.

Skagensmalernes strand

Sagen har vakt mange følelser i området, for Sønderstrand, hvor klitterne ligger, er ikke bare en hvilken som helst strand.

Udover at være fredet, er den også gengivet på adskillige af skagensmalernes mest berømte malerier, og området er for mange netop en del af det Skagen, som de elsker og holder af.

- Det er der, der er det bedste sand, og hvor vandet er varmest, siger skagboen Ole Schmidt, da DR møder ham på stranden.

Skagbo Christian Mathiasen supplerer med at kalde det for en 'naturperle' i Danmark.

Skader for en halv million

Ifølge anklageskriftet drejer sagen sig om et klitområde på 1.189 kvadratmeter, som i oktober 2019 blev ødelagt og beskadiget.

En læssemaskine skubbede i løbet af natten angiveligt en større mængde sand og bevoksning ned på et lavere strandområde, så klitterne blev mellem én og halvanden meter lavere.

Ifølge Frederikshavn Kommune, som ejer området, er der sket økonomiske skader for knap en halv million kroner. Det beløb mener de tiltaltes advokat imidlertid er langt overdrevet, og han har derfor tidligere sendt en klagesag til Miljø- og Fødevareklagenævnet.

DRs program "Kriminelt" har været i Skagen for at se Sønderstrand. Programmet kan ses på DR 1 i aften klokken 21.25 eller allerede nu på DRTV.

Artiklen fortsætter under videoen.

Skagboen Erit Hatt var én af de første, der så det, som anklageskriftet betegner som ødelæggelser. Hans kone havde hørt om det fra nogle af sine vinterbader-venner, som havde været i området tidligt om morgenen.

- Så skulle jeg jo ned og se det. Det var jo det mest mærkelige, man kunne forestille sig. At folk tager ud i et fredet område og begynder at grave i det, siger han.

Lone Lund Andersen og Ole Okkels fortæller til DRs program "Kriminelt", at de går tur på stranden mindst én gang om dagen. De kalder det for et voldsomt syn, der mødte dem.

- Der var væltet en frygtelig masse sand ned på stranden. Der var ingen marehalm mere og det var bare planeret sand, fortæller parret.

Kulturhistoriske værdier

Anklagemyndigheden ved Østjyllands Politi har tiltalt to mænd på 39 og 61 år for groft hærværk af betydeligt omfang og for at have overtrådt flere bestemmelser i Naturbeskyttelsesloven.

Blandt andet efter den paragraf, der handler om at forvolde skade på landskabelige og kulturhistoriske værdier af betydning for almenheden. Blandt andet fordi planterne fungerede som kystbeskyttelse.

- Det er ikke så tit, at der bliver rejst tiltale efter den paragraf, men vores vurdering er, at klitterne i Skagen er helt særegne og har en helt særlig betydning i den danske kulturhistorie, siger specialanklager Jan Østergaard fra Østjyllands Politi.

Dronebillederne herunder viser, hvordan klitterne så ud, efter hærværket var sket.

Tiltalte nægter sig skyldig

Den ene af de to tiltalte mænd er forretningsmanden Hans Andersen, der ejer et sommerhus tæt på Sønderstrand og med udsigt til klitterne. Han menes, ifølge anklageren, at have tilskyndet den 39-årige mand til at udføre arbejdet, men nægter sig altså skyldig.

DR har talt med Hans Andersen, men han ønsker ikke at udtale sig, så længe sagen kører.

Han har tidligere i en mail skrevet, at sagen er "vildt overdrevet" og fordrejet.

Hos Anklagemyndigheden går specialanklager Jan Østergaard efter en hård straf, fordi det er en offentlig strand, hvor alle skal kunne færdes frit, og hvor det har en stor værdi, at naturen er uberørt.

- Det er nogle alvorlige forhold, der er rejst tiltale for, og derfor vil vi kræve ubetinget fængselsstraf, hvis de tiltalte bliver dømt skyldige, siger han.

Stor bøde i lignende sag

I en anden sag om hærværk mod naturen blev fire sommerhusejere og en grundejerforening ved Lønstrup sidste år dømt til at betale 425.000 kroner i bøde, efter at der var hældt beton ned ad en Natura 2000-fredet klint som en slags kystbeskyttelse. De dømte i den sag har anket afgørelsen til landsretten.

I klitsagen fra Skagen ventes der at falde dom på fredag den 9. april.

Artiklen er opdateret efter retssagen er begyndt, og det nu kun er den ene tiltalte, Hans Andersen, der erklærer sig uskyldig i alle forhold. Den anden tiltalte erkender to af forholdene om overtrædelse af naturbeskyttelsesloven. Men han nægter sig skyldig i groft hærværk og mener i øvrigt ikke, at der er tale om et fredet område.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk