Mikkel har cyklet alle officielle mountainbike-spor i Danmark. Få hans syv "skjulte" perler her

Projektet har taget cirka fire år og krævet mere end 1.300 kilometer i sadlen.

Det præcise antal mountanbike-spor i Danmark er et omdiskuteret emne , og der kommer hele tiden nye til. Men Mikkel Gram-Hansen har kørt alle nuværende 179 officielle spor. (© (Privat foto))

Cirka 1.300 kilometer. Så lang er turen fra Nordjylland til Paris.

Og det er også cirka den distance Mikkel Gram-Hansen har tilbagelagt på sin mountainbike-cykel i løbet af de seneste fire år.

Mikkel Gram-Hansen har kørt på mange flere mountainbike-spor i Danmark end de 179 officielle. (© (Privat foto))

Men det er ikke den samme rute, nordjyden har kørt igen og igen. I stedet har Mikkel Gram-Hansen som den første gennemført samtlige af Danmarks 179 officielle mountainbike-spor.

- Det startede med bare at være af ren nysgerrighed. Men så gik det op for mig et stykke henne ad vejen, at jeg var nødt til at prøve dem alle sammen.

- Og så er der lidt fear of missing out, som jo er meget moderne. Jeg kan ikke rigtig leve med tanken om, at der findes et eller andet fedt derude, som jeg ikke har set. Jeg er nødt til at prøve det hele for at kunne sammenligne og finde ud af, hvad jeg bedst kan lide, siger han.

I oktober i år rundede Mikkel Gram-Hansen to store milepæle, da han samme dag kunne fejre sin 50-års fødselsdag og samtidig kunne trille ind på den allersidste af de officielle ruter han manglede at cykle på.

- Det var én af de helt små ruter ude på Thy. Et lille spor, som jeg aldrig havde hørt om, men det var der, og så skulle det køres.

Med på turene rundt i landet er ofte Mikkel Gram-Hansens kone, som bruger tiden på at få klemt vandreture ind i kalenderen.

- Jeg er så heldig at have en kone, som alligevel også syntes det var en god idé, at jeg brugte de to sidste dage i 40’erne på mere eller mindre køre hele Jylland rundt og få krydset 10-12 ruter af på en weekend.

Særligt det seneste år har Mikkel Gram-Hansen skruet op for turene på sin mountainbike. Og det var en særlig tilfredsstillelse at få sat det sidste flueben.

- Det var lækkert. Det var en tilfredsstillelse. Og så gik der cirka én time – og så begyndte jeg at glæde mig til, at der er nogen, som bygger det næste spor, så jeg kan komme ud på et nyt spor igen.

  • Ved Billund kom Mikkel Gram-Hansen forbi området Grene Sande. En kæmpe mile, som han ikke anede eksisterede, før han kom afsted på sin cykel. (© (Privat foto))
  • Mountainbiken har også været forbi Møns Klint. (© (Privat foto))
  • Interessen for at finde nye mountainbike-spor har også bragt Mikkel Gram-Hansen til Norge. (© (Privat foto))
  • Kun en time fra færgen mellem Hirtshals-Kristiansand - i området Arendal - findes ifølge Mikkel-Gram Hansen en fantastisk rute for mountainbikeentusiaster. (© (Privat foto))
1 / 4

Hvor er de bedste spor?

Hvor det bedste spor i Danmark findes er et meget svært spørgsmål at svare på for en vaskeægte mountainbike-nørd. Men ét bud findes i den nordjyske baghave.

- Vi er heldige at have et mountainbike-mekka her i Nordjylland ude i Slettestrand og Svinkløv, hvor det virkelig er godt. Dét kan jeg anbefale. Men omkring Silkeborg bygger de også den type spor, som jeg godt kan lide, der er lidt mere tekniske.

Desuden bliver der hele tiden ved med at komme flere nye officielle spor. Og mange af de eksisterende spor ændres og udvides.

Blandt de eksisterende spor er der nogle, som bliver kørt igen og igen af de danske mountainbike-entusiaster. Men der er også flere mindre nævnte spor, som Mikkel Gram-Hansen gerne vil fremhæve for dem, der har lyst til at kaste sig ud på cyklen.

Mikkel Gram-Hansens kort over mindre nævnte mountainbike-spor kan ses her:

Alle danske spor er ifølge ham værd at køre efter. Og som en enkelt joker har Mikkel Gram-Hansen også smidt et mountainbike-spor for de mere erfarne ryttere ind i Sydnorge, som han også har besøgt med sin cykel flere gange.

- Jeg kan kun anbefale at komme ud at cykle. Du møder utrolig mange sjove folk ud i skoven også. Alt lige fra eliteryttere til familier, som bare er ude at hygge sig og bare lige få kørt lidt energi ud, inden de skal ind i sofaen og have den store julefrokost.

'Der er oplevelser at finde alle steder'

I sit godt fire år lange projekt har jagten på mountainbike-spor bragt Mikkel Gram-Hansen rundt i hele landet – og det har i sig selv været en øjenåbner, fortæller han.

- Ved at køre Danmark rundt får du en utrolig fascination af, hvor stort Danmark egentlig er, når man er nede på cykelniveau. Det kan godt være, vi er et lille land, men der er godt nok forskel fra Bornholm til hedelandskabet omkring Ikast. Hver ting kan noget – og dét er fedt.

I Danmark er der flere mountainbike-spor end de 179 officielle, som Mikkel Gram-Hansen nu har fuldført. Og mange af de uofficielle har også fået et besøg. Selv vurderer Mikkel Gram-Hansen, at han i alt har været på mere end 200 spor rundt i landet.

- Det lyder fjollet, men der er altså oplevelser at finde alle steder, hvis man gider kigge efter dem. Og mountainbike er en fantastisk måde at finde dem på, fordi du bliver ledt igennem noget af det bedste, hvert område har at byde på.

Selvom turen rundt på de danske mountainbike-spor byder på mange blandede oplevelser, så kan hver enkelt tur noget helt specielt.

- Jeg har det lidt som om, jeg har været på en uges ferie et eller andet sted henne, når vi har været en weekend omkring Holstebro, griner han.

- Jeg er blevet bedre til at værdsætte de små ting og prøve at finde noget godt ved hver enkelt tur. Det behøver ikke være episk hver eneste gang.

  • Mikkel Gram-Hansen og hans kone Marianne. (© Hilarm.dk)
  • Flere gange har Mikkel Gram-Hansen også kørt løbet Trail Cup flere steder i Danmark. Senest på Bornholm. (© (Privat foto))
  • Mountainbike kan være både hyggeligt, farligt, sjovt og vildt, fortæller Mikkel Gram-Hansen. Men i dag tager han for det meste sporene i et lidt roligere tempo. (© (Privat foto))
1 / 3

Har givet luft til tankerne - og et nyt job

Både alderen, cykeltøjet og den halv-dyre mountainbike lugter langt væk af midtlivskrise, indrømmer Mikkel Gram-Hansen.

Men for ham handler turen på cyklen i dag mindst lige så meget om det mentale helbred, som det fysiske.

- Jeg tror, at de fleste af os mænd har brug for et projekt, og et eller andet som identificerer dem og er noget, der er mere end bare en selv og at sidde i sofaen.

- Jeg var ikke ret god til at gå en tur i naturen. Jeg synes faktisk, det er lidt kedeligt. Men når jeg så fik cyklen med, så var der lige pludseligt noget, der klikkede. Og så kan man jo selv vælge, om det skal være dødsintervaller og blodsmag i munden eller om det skal være en naturoplevelse.

Turen rundt på cykel har ikke kun givet gode oplevelser af den danske natur. På en norsk mountainbikerute blev de første spor til et nyt job også lagt for Mikkel Gram-Hansen.

- Der mødte jeg en fyr ude i skolen, og vi kørte og hyggesnakkede. Han må have kunnet huske mig, for halvandet år senere fik jeg en besked om, jeg gad tjekke en jobannonce. Det gjorde jeg – og det endte med, at jeg fik jobbet der.

Lige nu går Mikkel Gram-Hansen rundt og overvejer, hvad han nu skal kaste sig over. Men heldigvis er der allerede kommet endnu et nyt mountainbike-spor.

- Det er fantastisk, ellers ville jeg jo ikke vide, hvad jeg skulle give mig til. Der skal jeg forbi på et eller andet tidspunkt.