Mindst 10 spædbørn smittet med MRSA fra svin

Spædbørnene har fået bakterien fra deres forældre, som alle arbejdede i svinebesætninger. Det viser, at myndighedernes strategi ikke holder, mener professor.

MRSA-bakterien skal bekæmpes i svinestalden, mener professor. (© Colourbox)

Den resistente bakterie MRSA fra svin har i mindst seks tilfælde forårsaget øjenbetændelse hos nyfødte børn. Og i fire andre tilfælde har bakterien ført til betændelse i den ydre øregang - også hos nyfødte.

Det bekræfter hygiejnesygeplejerske Tinna Urth, som er en del af Region Nordjyllands MRSA-enhed, over for Ingeniøren torsdag.

Spædbørnene har fået bakterien fra deres forældre, som alle arbejdede i svinebesætninger. Og det udstiller myndighedernes dilemma, mener Hans Jørn Kolmos, professor og overlæge på klinisk mikrobiologisk afdeling på Odense Universitetshospital.

Myndighedernes strategi er ikke holdbar

- Det er ikke holdbart at sige, at strategien skal være, at vi prøver at forhindre bakterien i at slippe ud af svinestalden, for det kan vi altså ikke, siger Hans Jørn Kolmos.

De nye tal viser ifølge professoren, at mange børn af folk, som arbejder i svineindustrien, bærer rundt på bakterierne - modsat hvad myndighederne indtil nu har sagt.

- I de fleste tilfælde sker der heldigvis ingenting, men der er altså nogen, som får infektioner, og de kan være ret alvorlige, siger Hans Jørgen Kolmos.

I 2010 blev et nyfødt barn eksempelvis meget alvorligt syg af lungebetændelse som følge af MRSA-smitte. Og det er ingen tilfældighed, at det netop er hos spædbørn, smitten viser sig.

- Spædbørn tiltrækker stafylokokker næsten på samme måde som en honningmad tiltrækker fluer, siger Hans Jørgen Kolmos.

MRSA-bakterien skal bekæmpes i svinestaldene

Han mener, man er nødt til at bekæmpe MRSA-bakterien i svinestaldene og på den lange bane helt fjerne den. Men svineproducenternes formand, Henrik Mortensen, fastholder at den resistente bakterie ikke kan fjernes fra staldene.

- Vi følger eksperternes anvisninger. Og vi har øget fokus på hygiejnen i stalden, siger Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter.

Han mener, at bakterien er så mange steder, også hos hunde og heste, at det er umuligt at udrydde den. I stedet opfordrer han til håndvask og tøjskift helt ind til undertøjet, når ansatte går ind i svinestalden og forlader den igen.

Sundhedsstyrelsen har tidligere konkluderet, at det ikke giver mening at fjerne MRSA-smitte fra folk, der arbejder på svinefarme, fordi smitten kommer igen.

Facebook
Twitter