Mere end 11.000 ældre har måtte sige farvel til deres faste plejetilbud, og minimum 1.800 ansatte har fået en fyreseddel.

Siden 2013 har en række konkurser ramt den private hjemmepleje, og det har fået Ældresagen til at kræve, at kommunerne skal forlange en bankgaranti af de plejefirmaer, der ønsker at tilbyde hjemmepleje i de kommunale rammer.

Men det forslag møder ikke opbakning fra ældreminister Thyra Frank (LA).

”Det vil i mange tilfælde være klogt at stille krav om en bankgaranti over for et privat hjemmeplejefirma, men jeg mener ikke, at det er en betingelse, vi skal diktere fra Christiansborg,” skriver Thyra Frank i en mail til DR.

Delte meninger

Ældresagen vil ellers netop gøre bankgarantien til et krav, fordi de mener, at for få kommuner har fulgt den og flere andre anbefalinger, som organisationen var med til at pege på i 2015.

"Jeg tror ikke bankgarantien er en sikkerhed for, at virksomheder ikke går konkurs i ældreplejen. Men de kan måske holde nogle konkurser fra døren..."

Kirsten Normann Andersen (SF)

I branchen er Vibeke Haaning, indehaver af det private plejefirma Blæksprutten, formand for KA Pleje, der organiserer en tredjedel af de danske private plejefirmaer, og borgmesterkandidat for Venstre i Hjørring kommune, kritisk overfor ideen.

Hun peger på, at også store plejefirmaer, der faktisk har haft en garanti med fra banken, er gået konkurs.

I langt de fleste tilfælde vil et krav om bankgaranti dog være en god måde at sikre sig, at kvaliteten er i orden hos de private plejefirmaer, siger Per Nicolaj Buch, professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet:

- Der er ingen tvivl om, at en bankgaranti er meget effektiv til at sikre, at der er bæredygtige firmaer i branchen, siger han.

Her kan du læse, hvordan en række af Folketingets partier stiller sig over for forslaget:

FOR:

SF's ældreordfører Kirsten Normann Andersen*:

- Jeg tror ikke bankgarantien er en sikkerhed for, at virksomheder ikke går konkurs i ældreplejen. Det er et meget presset område, og der er ikke mange penge at tjene. Men det kan måske holde nogle konkurser fra døren og som minimum få nogle penge, når ulykken sker.

Enhedslistens ældreordfører Finn Sørensen*:

"... jeg synes ikke, det er noget, vi skal gennemføre det ved lov. Jeg har stor respekt for det kommunale selvstyre. "

Christina Egelund (LA)

- Når kommunerne sender opgaverne i udbud skal de stille krav om bankgaranti og beredskabsplan, ligesom de skal stille de samme krav om løn og ansættelsesvilkår, uddannelse af personale og miljø og arbejdsmiljøkrav, som der stilles til kommunens egne medarbejdere.

*Både SF og Enhedslisten går desuden ind for en afskaffelse af fritvalgsordningen, der betyder, at kommunerne skal tilbyde sine borgere både kommunal og privat hjemmepleje godkendt af kommunen.

IMOD:

Liberal Alliances politiske ordfører Christina Egelund:

- Det kan være en god ide i nogle tilfælde, men jeg synes ikke, det er noget, vi skal gennemføre ved lov. Jeg har stor respekt for det kommunale selvstyre. Det er dem, der er tættest på virkeligheden, og de er bedst egnet til at finde ud af, hvordan man skruer en kontrakt sammen, så man mindsker risikoen for, at den udbyder, der skal håndtere ældreplejen går konkurs.

Venstres ældreordfører Jane Heitmann:

- Der er i dag gode muligheder for, at kommunerne kan stille krav i udbudsmaterialet, når opgaver sendes i udbud, også til soliditet. Fra Venstres side vil vi opfordre kommunerne til at bruge både de muligheder og de udførlige vejledninger, der allerede er i dag, og som matcher den enkelte kommunes behov.

.

POSITIVE OVERFOR FORSLAGET:

Alternativets politiske ordfører Rasmus Nordqvist:

- Vi ser positivt på forslaget om bankgaranti, fordi det kan dæmme op for problemerne med nogle af de virksomheder, som ikke har kunnet få økonomien til at hænge sammen.

"Det lyder som en god ide."

Jeppe Jakobsen (DF)

Socialdemokratiets sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen:

- Umiddelbart synes jeg, det lyder rigtigt, for man har at give anbefalinger fra brancheorganisationerne i samarbejde med kommunerne. Men vi ser stadig firmaer gå konkurs, og det er ikke godt nok.

Dansk Folkepartis ældreordfører Jeppe Jakobsen:

- Det lyder som en god ide. Det kunne være en mulighed for at sikre, at det kun er levedygtige firmaer, der kan byde ind på opgaven med at levere ældrepleje. Der er alt for mange dårlige eksempler med både dårlig pleje og konkurser, som vi bliver nødt til at tage et opgør med. Vi trænger til at få en kritisk gennemgang af hele lovgivningen.

Konkurser i den private hjemmepleje siden 2003:

SF vil kalde minister i samråd

SF har annonceret, at de vil kalde Ældreminister Thyra Frank i Samråd for at få endevendt, hvordan vi fremover undgår, at private plejefirmaer går konkurs.

Indehaver af plejefirmaet Blæksprutten Vibeke Haaning har peget på, at en garantifond for de private plejefirmaer i lighed med Rejsegarantifonden kan være en anden måde at håndtere problemerne på.

Dette er den femte og foreløbigt sidste i en række artikler, hvor DR har sat fokus på konkurserne i den private hjemmepleje. Find de fire foregående herunder:

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på nord@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.