Morgenbrød, spil og bøn - nordjysk kirke giver ukrainske flygtninge et frirum

Kirkerne spiller en vigtig rolle for modtagelsen af ukrainske flygtninge, mener Kirkernes Integrations Tjeneste.

I kirkens kælderlokale leger de ukrainske børn med spil, perler og puslespil. (Foto: Frederik Gatzwiller © DR Nórdjylland)

Mens ukrainske børn spiller fodbold i sognegården, tænder deres forældre lys og beder en bøn inde i Abildgård Kirke i Frederikshavn. I kirkens tilstødende lokaler er der bordfodbold, spil og strikketøj. Kirken har nemlig lavet en café til de ukrainske flygtninge, som er kommet til området, siden krigen startede i februar.

Og lige præcis kirkerne spiller en særlig rolle, når det kommer til at modtage flygtninge fra Ukraine. Simon Kristian Blix Nielsen er sognepræst i Abildgård Kirke og international præst i Frederikshavn. Da han fandt ud af, at der var en bus med flygtninge på vej til området, kontaktede kirken kommunen for at tilbyde hjælp med at modtage dem.

- Og det viste sig at være en god idé, for holdninger til stat, regering og kommune kan variere meget over landegrænser, men kirken er internationalt kendt som et sted, der er godt og trygt at være, siger han.

Derfor gik kirken hurtigt i gang med at købe kaffe og spil og finde legetøj frem, som de ukrainske børn kunne bruge, fortæller Simon Kristian Blix Nielsen.

- Så kunne børnene også få en pause og noget at se frem til.

I kirkens café er der både fodboldborde, bordtennisborde, spil og strikketøj (Foto: Frederik Gatzwiller © DR Nórdjylland)

Her startede kirken en "ukrainsk café" - en social sammenkomst i og omkring kirken for de ukrainske flygtninge. Allerede til den første café dukkede der 40 mennesker op. Derfor fortsætter kirken initiativet.

- Mange satte sig bare ned og begyndte at snakke, og børnene begyndte bare at lege og spille fodbold udenfor, siger Simon Kristian Blix Nielsen.

"Tro fylder mere hos flygtninge"

Og det giver rigtig god mening, at de ukrainske flygtninge med det samme benyttede sig af tilbuddet. Det mener Ruben Holmgreen Falk, som er daglig leder i Kirkernes Integrations Tjeneste.

- Mange flygtninge kommer fra samfund, hvor tro er væsentligt og fylder mere, end den gør i det danske samfund, hvor tro er en mere privat ting, siger han.

Kirkernes Integrations Tjeneste rådgiver kirker og menigheder i landet om integrationsaktiviteter med fokus på, at kirker og menighedshuse kan tilbyde aktiviteter til flygtninge og nydanskere.

- Vi skal først sikre, at de har tag over hovedet og mad i maven, og så begynder vi at lave aktiviteter for dem, så de i deres lediggang ikke begynder at kæmpe med en masse udfordringer, siger Ruben Holmgreen Falk.

Ukrainske Ana tog sin datter med til 'ukrainsk café'

Blandt de legende børn og forældre, der drikker kaffe, går Heidi Ettrup Lehm og hjælper til. Hun er kirke- og kulturmedarbejder i Abildgård Kirke, og har været med til at tage imod de ukrainske flygtninge i caféen.

- De har forskellige behov. Nogen vil gerne sidde og få morgenbrød og falde lidt ned. Andre har brug for tøj eller hjælp med en telefon eller andre praktiske ting, fortæller hun.

Til højre ses ukrainske Ana, som bor i Frederikshavn. Til venstre er Heidi Ettrup Lehm, som er kirke- og kulturmedarbejder i Abildgård Kirke. (Foto: Frederik Gatzwiller © DR Nórdjylland)

Én af dem, der kommer i kirkens café, er ukrainske Ana, som nu bor i Frederikshavn. Hun har taget sin datter og datterens veninde med. De er alle glade for at have muligheden for at mødes med andre ukrainere.

- Vores børn kan spille spil, og caféen her er et rigtig dejlig sted, hvor ukrainere kan mødes og tale sammen, siger hun.

Udover at give morgenbrød og hjælpe med praktiske ting, har kirke- og kulturmedarbejder Heidi Ettrup Lehm også været inde i kirken med flere ukrainere, som har fortalt om deres kristne tro.

- Så kan de tænde et lys inde i kirken og tænke på dem derhjemme i Ukraine, og nogle gange har vi også bedt med dem, så det betyder helt sikkert noget for dem også, siger hun.