Morten skiftede slagterkniven ud med fængselsnøgler: 'Det giver mig mere værdi i hverdagen'

800 slagterimedarbejdere i Sæby skal finde nyt job. Da Morten Johansson stod i samme situation, lavede han et stort karriereskift.

For Morten Johansson betyder det meget, at han kan hjælpe andre mennesker i sin hverdag. Det var ikke noget han på samme måde stod ansigt til ansigt med, da han arbejdede som slagterimedarbejder. (© kriminalforsorgen)

I sidste måned måtte Danish Crown meddele deres 800 medarbejdere i Sæby, at slagteriet lukker i løbet af sommeren.

Slagterimedarbejderne skal derfor ud og finde job et andet sted.

Og det kan være, at det bliver i en helt ny branche.

Kriminalforsorgen vil gerne have fingrene i flere af slagterimedarbejderne, da der er mangel på fængselsbetjente i Danmark.

De tilbyder derfor, at slagterimedarbejdere kan omskoles til fængselsbetjente.

En person, der har lavet sådan et karriereskifte, er Morten Johansson.

I 2009 blev han også fyret som slagterimedarbejder, da Danish Crown lukkede deres slagteri i Holstebro.

Det har overrasket Morten Johansson at fængselsvæsenet er fuldstændig modsat af, hvad han har set i amerikanske actionfilm. De fleste indsatte er normale mennesker, man kan tale med i god tone og dele humor med fortæller han. (© kriminalforsorgen)

Morten Johansson valgte dengang at lægge slagterkniven på hylden og uddanne sig til fængselsbetjent. I dag er han enhedsleder i Aarhus Arrest.

- Jeg var ret spændt på, hvad jeg gik ind til. Jeg kendte jo ingenting til Kriminalforsorgen, men jeg har aldrig fortrudt det. Jeg er simpelthen så glad for mit arbejde i dag, siger Morten Johansson.

Gav en ny identitet

Morten Johansson havde lige købt hus og havde to små børn, da han i 2009 blev fyret.

Samtidig stod han sammen med over 400 andre fyrede medarbejdere, der alle skulle ud at finde arbejde samtidig i det samme område.

- Jeg var vildt presset, for jeg mistede jo lidt min identitet. Jeg havde været slagter i mange år, og skulle nu til at lære et nyt erhverv at kende, siger Morten Johansson.

Men han besluttede sig for, at hvis han skulle prøve noget nyt, skulle det være nu.

En annonce fra Kriminalforsorgen på bagsiden af en avis førte til det arbejde, der i dag er hans levebrød.

Men det var ikke uden udfordringer at gå fra at skære grise op til at arbejde med indsatte.

- Jeg skulle i gang med at lære at løbe, for der var fysiske test, jeg skulle bestå. Jeg var spændt på om jeg overhovedet var egnet til jobbet, og om de kunne bruge sådan en tyk slagter som mig, men det kunne de heldigvis, griner Morten Johansson.

Berigende at hjælpe

I dag er Morten Johansson leder i Kriminalforsorgen, og han savner ikke arbejdet på slagteriet.

- Det her giver mig mere værdi i hverdagen. Jeg har nogle, jeg skal være et forbillede for og jeg skal sætte retningen for mine medarbejdere, siger Morten Johansson.

For Morten Johansson betyder det meget, at han kan hjælpe andre mennesker i sin hverdag. Det var ikke noget han på samme måde stod ansigt til ansigt med som slagterimedarbejder.

- At arbejde med mennesker, der er presset på forskellige måder, er utroligt givende. Vi kan faktisk hjælpe dem ud af deres misbrug, skabe kontakt til deres familie igen eller sørge for, at de får så normal en hverdag som muligt, siger Morten Johansson.