Museumsinspektør: Der vil dukke flere bomber op fra 2. verdenskrig

En bombe som den, der onsdag blev fundet ved Rubjerg Knude, vil ikke være den sidste, der bliver fundet.

Det var en forbipasserende, der opdagede bomben onsdag morgen og kontaktede politiet. (Foto: Lars Reinholdt © PRIVATFOTO)

Bomben, der onsdag blev fundet og sprængt ved Rubjerg Knude Fyr nord for Løkken, er ikke den sidste af sin slags.

- Flere vil helt uundgåeligt dukke op, vurderer museumsinspektør Henrik Gjøde Nielsen fra Kystmuseet.

Ifølge ham er der især tale om de overskydende bomber, som britiske fly smed ud under 2. verdenskrig for at komme hurtigere væk efter et angreb.

- Den slags er jo landet rundt omkring, og selvom vi har styr på stort set det hele, så sker det jo altså stadigvæk, at der ind imellem dukker noget op, som har ligget i jorden eller i sandet i mange år, siger museumsinspektøren.

Bomben ved Rubjerg Knude Fyr er angiveligt en røgslørbombe, der blev nedkastet af englænderne under krigen. Den blev netop fundet af en forbipasserende efter flere dages blæst og sandflugt.

Ammunition og bomber er som udgangspunkt altid farlige og noget, man skal holde sig langt fra og straks kontakte politiet, så snart man ser det.

Men så længe det ligger begravet i sandet eller jorden under en, så er der ingen grund til at være nervøs over en gåtur, understreger museumsinspektør Henrik Gjøde Nielsen.

- Der er ikke noget, der ligger, så man risikerer at træde på det og springe i luften, forsikrer han.

Onsdag valgte Forsvarets ammunitionsryddere at udføre det, man kalder en kontrolleret sprængning af bomben på stedet. Politiet afspærrede i den forbindelse et område på 200 meter ved Rubjerg Knude Fyr.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk