Musik i puden skal hjælpe Christian og andre med søvnbesvær med at sove om natten

I et forskningsprojekt på Aalborg Universitetshospital tester man, hvordan musik kan hjælpe depressive med at sove godt om natten.

- Jeg kan mærke en forskel, lyder det fra Christian Randers, der har prøvet at sove med en pude med højtalere i i tre uger. (© privat)

Fik jeg nu skrevet den mail? Huskede jeg at aflyse min tid hos lægen? Og gad vide om min chef er tilfreds med den opgave, jeg løste for ham?

Der er nok af tanker, der kan holde en vågen om natten, hvor man ellers skulle hvile ud og hente ny energi til dagen, der kommer.

Det kender de fleste nok til, men lider man også af en depression, så kan det være ekstra svært at få lukket øjnene.

De forskellige spillelister, der bruges i forsøget er sammensat af musikterapeuter og bevæger sig fra lyseblå til mørkerød alt efter, hvor stimulerende de er. (Foto: christine Nørgaard © DR Nórdjylland)

En af dem, der kan tale med om det er 19-årige Christian Randers fra Aalborg, der nogle gange ligger vågen indtil klokken fire eller fem om morgenen.

- Når jeg prøver at lægge mig til at sove om aftenen, bliver mit hoved fyldt af et væld af negative tanker, som jeg ikke rigtigt kan slukke for, og det gør det meget svært for mig at falde i søvn, fortæller han.

Christian Randers er nu kommet med i et forskningsprojekt hos Psykiatrien ved Aalborg Universitet, hvor man ved brug af en særlig pude med indbyggede højtalere forsøger at hjælpe ham med at få styr på tankemylderet.

Det sker gennem udvalgte musiknumre, som i nøje sammensatte i spillelister giver en bestemt stemning eller fornemmelse.

- Det kan gå fra lyden af regn til fransk symfoni, og det hjælper mig til at fokusere på det i stedet for det her spredehagl af tanker. Jeg føler, det giver mig ro i hovedet, siger Christian Randers, der har prøvet at sove med puden i små tre uger.

- Tre uger er ikke nok til at konkludere en masse, men trods det jeg vil sige, at jeg kan mærke en forskel, fortsætter han.

Musikken i puden er inddelt i farver efter, hvor stimulerende musikken er for hovedet og kroppen. Blå er meget lidt stimulerende. Lyt til et eksempel fra spillelisten her:

0:00

Kan musik bruges i psykiatrien?

Det er musikterapeut og ph.d.-studerende Helle Nystrup Lund, der har forsynet Christian Randers med den særlige pude, som styres ved hjælp af en app kaldet ’Musikstjernen’.

Her kan man vælge musik på en skala, der bevæger sig fra blå til rød alt efter, hvor stimulerende musikken er.

Musik med farven grøn ligger på et mellemniveau, hvad angår stimuli. Lyt til et eksempel her:

0:00

Målet er at finde ud af, hvorvidt musik kan bruges i behandlingen af patienter i Psykiatrien ved Aalborg Universitetshospital.

- For nogen kan det være, at de har svært ved at falde i søvn, for andre at de vågner mange gange eller vågner meget, meget tidligt, eller at de ikke kan falde i søvn igen, forklarer hun om projektet.

Musikken kan få os ned i tempo

Overordnet set har musikken to funktioner.

Den kan dels lede tankerne væk fra de mange bekymringer, der kan fylde, og så kan den smitte af på vores krop og hoved, så vi også fysisk falder mere til ro.

Eksempelvis kan musik med en langsom rytme gøre, at vores puls falder.

Mørkerød er mere stimulerende og virker godt, hvis du er på et højere energiniveau. Lyt til et eksempel her:

0:00

Normalt har vi ellers mest fokus på, hvordan musikken kan hjælpe med at få pulsen op, og her kan forskningsprojektet ved Aalborg Universitet gøre en forskel, mener Helle Nystrup Lund.

- Rigtig mange mennesker bruger allerede musik til at påvirke humøret. De bruger det til at komme i godt humør eller i gang med dagen.

- Vi er vant til at bruge musik opregulerende, men der er måske ikke helt den samme bevidsthed om, hvordan man kan bruge musik nedregulerende. Det kan vi blive bedre til at bruge i et sundhedsperspektiv, siger hun.

Musikken skal passe

Når musikken i puden er valgt ud fra forskellige grader af stimuli skyldes det, at meget langsom og stille musik ikke altid er det rigtige for at få os til at slappe af.

- Faktisk er det sådan, at hvis man vælger noget musik, der er alt for stille i forhold til der, hvor man er, så kan man ikke rigtigt koble sig på. Det behøver ikke af være ens favoritmusik, man lytter til, men det er rigtig vigtigt for musikkens effekt, at det er noget, man kan knytte sig til, fortæller Helle Nystrup Lund.

Farven grå henviser til specielle spillelister. Her er det for eksempel lyd af regn og solsorten, der synger.

0:00

I de kommende uger vil Christian Randers være på ferie, og han er derfor nødt til at returnere puden.

Men han vil blive ved med at eksperimentere med at lytte til musik, når han skal sove.

- Jeg har lært om mig selv, hvor meget musik egentlig kan hjælpe, og jeg vil prøve at arbejde med, hvordan jeg kan bruge en lille højtaler i stedet, siger han.