Naboer til skifergas flager på halv

For naboerne til den kommende skifergasboring ved Dybvad i Nordjylland er det en sorgens dag.

Anne Marie og Karsten Kristensen bliver naboer til den nye skifergas-boring ved Dybvad i Nordjylland. De har flere gange deltaget i protester mod skifergasboringen. (Foto: Christine Nørgaard)

Har du hilst på min nye nabo? Han hedder skifergas. Skifergasboring.

Et næsten enigt byråd i Frederikshavn besluttede i går, at det franske firma Total skal have lov at lave prøveboringer efter skifergas ved Dybvad i Nordjylland.

27 ud af 31 byrådsmedlemmer stemte ja til beslutningen, som tillader den første boring efter skifergas i Danmark.

Den beslutning sendte flaget på halvt hos Anne Marie og Karsten Kristensen, der er naboer til boringen.

- Vi har allerede i dag store støj- og støvproblemer fra den grusgrav, der ligger her, og det bliver uden tvivl værre, når boringerne begynder, siger Anne Marie Kristensen.

Naboerne fortsætter kampen

Udover støj og støv så frygter Anne Marie Kristensen også, at miljøet kommer til at lide under boringen.

- Hvis ikke man finder noget gas herude, så lukker man hullet med beton og betonit, men hvad sker der med naturen, når det får lov til at stå i det her hul?, spørger Anne Marie Kristensen.

I lande som Canada, Frankrig og Tyskland har skifergas tidligere skabt stor debat, fordi man er usikker på, hvor de kemikalier, der bruges i boringen, siver hen.

Har kun sagt ja til prøveboringen

Ifølge borgmester i Frederikshavn, Birgit Hansen, så har byrådet kun sagt ja til den VVM (Vurderinger af Virkninger på Miljøet), der ligger til grund for prøveboringen.

- Ikke til udvinding af skifergas med kemikalier. Uha, det er ikke det, vi har sagt ja til. Vi skal overhovedet ikke røre nogen råstoffer i undergrunden, hvis vi ikke kan tage dem op miljømæssigt forsvarligt, siger Birgit Hansen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk