Nasseh har udviklet sin egen operationsdukke: Skal sikre færre fejl i sundhedsvæsenet

Når medicinstuderende skal øve kirurgi sker det ofte med skalpel og sytråd i et stykke frugt.

  • Nasseh Hashemi har udviklet operationsdukken, der står i omkring 600 kroner. Rigtige dukker kan koste op mod 40.000 kr. (Foto: christine Nørgaard © (C) DR Nordjylland)
  • Dukken har størrelse som et menneske, så blandt andet blodkar og muskellag føles rigtige. (Foto: christine Nørgaard © (C) DR Nordjylland)
1 / 2

Færre fejl ved operationer og bedre kvalitet i sundhedsvæsenet. Det kan en nyudviklet operationsdukke sørge for, mener Nasseh Hashemi.

Han er medicinstuderende ved Aalborg Universitet og står bag dukken, der har størrelse som et menneske.

Nasseh Hashemi synes ikke, det er optimalt, at studerende skal øve kirurgi ved at sy frugter, grise eller puder sammen, og derfor har han udviklet sin egen operationsdukke.

- Det gælder jo om at få den rigtige dybde og det rette miljø at træne sine færdigheder i. Og det synes jeg, man bedre kan, når man har de rette dimensioner i stedet for nogle små puder, siger han.

Samtidig har det stor værdi for ham, at han med dukken kan træne igen og igen.

- Det betyder, at jeg er blevet bedre til at lave fine og komplekse kirurgiske indgreb, som man ikke kan bruge puderne eller frugterne til, siger den kommende læge.

Rigtige operationsdukker kan koste op mod 40.000 kroner.

Discountudgaven, som Nasseh Hashemi har udviklet for omkring 600 kroner, giver, ifølge ham, alligevel den helt rigtige følelse, for modellen består af flere lag lyserødt stof, som simulerer hud-, blod- og muskelhindelag samt to lag skum, der simulerer fedt og muskler.

- Udseendet er ikke så vigtigt, men det føles som rigtige blodkar og rigtigt muskellag, siger Nasseh Hashemi.

Nasseh Hashemi søger nu efter investorer, så de billige dukker kan sættes i produktion.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk