Naturindeks: Fanø i top og Struer i bund

For første gang afslører et landsdækkende indeks over god natur, at øerne Fanø og Læsø er topscorere, mens Struer Kommune ligger helt i bund.

Indekset skal give borgerne mulighed for at se, hvor meget natur deres kommune har, og hvordan naturens tilstand er. (Foto: © Christina Rasmussen)

Skov og hede scorer højt, landbrugsjord og asfalt trækker ned.

For første gang afslører et nyt indeks kvaliteten af den danske natur. Og hvis du gerne vil nyde bækkens klukken eller synet af en smuk sommerfugl - ja så er der stor forskel på, hvor tæt du er på disse naturværdier.

Alt efter hvor du bor, har din kommune nemlig en lille eller en stor naturkapital.

I toppen ligger Fanø Kommune og Læsø Kommune med henholdsvis 80 og 78 point. I bunden ligger Struer med 11 point ud af 100 mulige.

Heder og overdrev, søer, enge og moser trækker op på naturkvaliteten, mens landbrugets marker og byernes "asfaltjungler" altså trækker ned.

Derfor ligger eksempelvis Hjørring kun på tyve point, selvom kommunen betegner sig selv som en naturkommune.

- Vi har noget af landets fineste natur, men til forskel fra for eksempel Fanø, så har vi altså også store områder med landbrug, siger biolog Karin Krogstrup.

Generelt ligger hele Danmark lavt med et gennemsnit på 24 ud af 100 mulige NKI-point, som er naturkapitalindeks-point.

Forskere fra Aarhus Universitet står bag den tekniske rapport, mens Danmarks Naturfredningsforening er afsender på naturkapitalindekset. Kommunerne har fået "karakter" i indekset både ud fra hvor megen natur, der er i kommunen, og hvor høj værdi, naturen har.

På danmarkskortet over naturkvalitet er der store forskelle inden for de enkelte regioner. Og der gemmer sig også overraskelser: Københavns Kommune scorer 40 point i indekset. Over 40 er lig med rig natur.