Nethandel truer butikker

Mens vi shopper på nettet som aldrig før, bliver der længere mellem butikkerne i gågaden - især i Nordjylland.

Butikker har det svært i konkurrence med internethandel. (Foto: Peter Skautrup © DR)

Der er blevet længere mellem butikkerne i Danmark. Og Nordjylland er det sted i landet, der procentvis har mistet flest butikker. Her er der forsvundet 551 forretninger siden 2008. Samtidig er internethandlen eksploderet.

- Jeg handler tøj på nettet. For jeg synes sgu, det er rart, at man bare kan bestille det hjemmefra, så kommer det hjem med posten og så er jeg fri for at gå ned i byen og stå i kø og blive stresset over, at der er mange mennesker.

Sådan siger Mads Søndergaard fra Aalborg - og han er langt fra alene. Det fortæller Bent Aarrebo Pedersen, formand for Danmarks Handelsstandsforeninger.

- Man køber mere på nettet og især børnefamilier er i stor udstrækning netkøbere, når det gælder tøj og udstyr af forskellig art.

I dag er der 2832 færre butikker i Danmark at købe ind i, end der var i 2008. I Nordjylland er antallet af butikker faldet med 11,2 procent - og det er det største fald på landsplan. Mere og mere af omsætningen foregår på nettet - og ifølge Annette Falberg, administrerende direktør i Foreningen for Distance- og Internethandel, får dét store konsekvenser for de fysiske butikker

- Jeg tror desværre, der er en hel del af dem, der vil dø. Men vi bliver nødt til at indstille os på, at internettet er forbrugernes paradis. Forbrugerne elsker det her og de stiller meget store krav til os i fremtiden som detailhandlere. Og det bliver mere og mere.

Annette Falberg tror dog også, vi vil gå i butikker i fremtiden.

- Men de skal ændre sig. Mere showroom indrette sig på oplevelser. Når de selv går ud og handle skal de have en oplevelse ud af det frem for bare selv at stå og flå i bøjlerne.

På landsplan er der sket et fald i antallet af butikker på 5,7 procent siden 2008, viser undersøgelsen, der er foretaget af Danmarks Handelsstandsforeninger ud fra Post Danmarks tal.

Samtidig køber flere og flere ind på nettet - i dag bruger danskerne en femtedel af deres forbrug på nettet.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på nord@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.