Niels anbefaler gerne søvntrick til andre forældre: 'Han græd mindre, end jeg havde frygtet'

Flere forældre fortæller, at de har haft held med omstridt søvnmetode.

Psykologer fra hele Danmark har i dag lagt pres på Gyldendal for at få dem til at hive en omstridt bog med råd til børns søvnvaner ned fra hylderne.

De mener, at bogen er skadelig, fordi den instruerer forældre i at lade deres børn være, selvom børnene græder, når de skal sove. Metoden kaldes cry-it-out og har i det hele taget vakt stor kritik blandt mange forældre.

Men der findes også forældre, som har haft gavn af at benytte metoden.

En af dem er Niels Groth fra København.

Han arbejder til daglig som gymnasielærer og er far til 2-årige Uffe.

Han har ikke læst ’Godnat og sov godt’, som er den specifikke bog, som de 723 psykologer vil have trukket tilbage, men han kender metoden fra andre bøger.

Gik bedre end ventet

Den grundlæggende ide er, at man med små intervaller, hvor man kigger ind til barnet, forsøger at få det til at vænne sig til, at det ikke bliver trøstet eller samlet op, hvis det har tendens til at græde, når det er blevet lagt til ro.

Niels Groth og kæresten Solveig Chordziuk afprøvede metoden, da Uffe var syv måneder gammel, og de henover et par måneder havde oplevet, at han græd meget i løbet af natten.

Faktisk tog de i sommerhus for at afprøve den, da de var i tvivl om, hvordan det ville gå, og om Uffe ville holde de andre i opgangen vågne hele natten.

Men det gik bedre end ventet, fortæller Niels Groth.

- Han græd meget mindre, end jeg havde frygtet, og var mindre ked af det, siger han.

Sov den fjerde nat

Den første nat græd Uffe i omkring 45 til 50 minutter, inden han faldt i søvn, den anden nat græd han mindre, og den tredje nat græd han i kun ti minutter.

- Og så sov han faktisk på den fjerde nat, fortæller Niels Groth.

Det var langt fra nemt for parret at se deres søn ligge for sig selv i sengen, mens han græd.

Men de gjorde meget ud af at synge og lave et godt putteritual for ham, inden han skulle i seng, og Niels Groth så ind til ham inden for de tidsintervaller, som han havde læst om.

Han kiggede først ind efter et minut, så efter to minutter, og så efter fire minutter og fortalte hver gang Uffe, at alt var ok, og at nu skulle han sove.

Tager afstand fra dele af bogen

Gry Keller Ekmann, der kommer fra Ry og er mor til tre, har også benyttet metoden med succes ved sit yngste barn.

Her skete det med udgangspunkt i ’Godnat og sov godt’.

- Det var egentlig en meget positiv oplevelse, og jeg synes, det var meget rart at have bogen at støtte sig til og til at få troen på, at det var rigtigt, det jeg gjorde.

Gry Keller Ekmann har blandede erfaringer med 'Godnat og sov godt'.

Der er dog også elementer i bogen, som hun tager afstand fra.

For eksempel er det øverste tidsinterval, som du kan lade dit barn ligge og græde ved, ifølge bogen 17 minutter. Det er alt for meget, mener Gry Keller Ekmann.

Derudover fortæller bogen, at børn let kan fremkalde opkast for at få forældrenes opmærksomhed.

- Jeg vil ikke på nogen måde anbefale, at man følger bogen op til de 17 minutter. Og at man lader dem brække sig, og så bare skifter dem og lægger dem ned igen. Det synes jeg er helt forfærdeligt, siger hun.

Læs et kort uddrag fra bogen 'Godnat og sov godt' om opkast her:

Skal selvfølgelig være på markedet

Ligesom Gry Keller Ekmann mener Niels Groth, at man skal tænke sig om og sætte sig godt ind i tingene, inden man giver sig i kast med søvnmetoden.

Men han vil gerne anbefale den til andre.

- Hvis de ellers virker kærlige og omsorgsfulde, så vil jeg helt sikkert, ja, siger han.

Faktisk tror han, at flere vil have gavn af den.

Det gør indtryk på ham, at 724 psykologer fraråder at bruge metoden, men han er tryg ved familiens egne erfaringer, og det han ellers har læst om metoden.

Han mener derfor ikke, at bogen skal trækkes tilbage.

- Selvfølgelig skal den her bog være på markedet, og langt de fleste forældre kender også kritikken nu, siger han.

Det er kæresten Solveig Chordziuk enig i.

- Det var selvfølgelig en svær beslutning at lade sit barn græde sig i søvn nogle nætter. Men jeg tror, at de fleste forældre vil være i stand til selv at træffe en god beslutning på deres børns og deres egne vegne.

Facebook
Twitter