Nordjylland får sit eget troldemuseum: Den er en del af vores dna

Til stor jubel for lokale ildsjæle kommer der nu langt om længe et museum for Gjøl-trolden.

Gjøl-troldene har i mange år været et hit hos både børn og voksne. Nu får de deres eget museum i hjembyen. (© Troldemusset på Gjøl)

Efter næsten tre års hårdt arbejde er det nu lykkedes at samle midler nok til at åbne et nyt troldemuseum i limfjordsbyen Gjøl.

Det sker til ære for den særlige Gjøl-trold, som blev skabt af træsnitteren Thomas Dam i 1950'erne og siden solgt i gummi til hjem i hele verden

I 2016 blev den lille figur med store, mørke øjne og en spids næse endda hovedperson i animationsfilmen Trolls skabt af kreative hoveder hos Dreamworks Animation.

Den store opmærksomhed om trolden har længe fået de knap 900 borgere i Gjøl til at ønske sig et museum i byen, og derfor er det en stor lettelse, at det nu lykkes.

Det fortæller Lisbet Emmery, der er formand for bestyrelsen i Troldemuseet på Gjøl.

- Det er jo vores historie, så vi synes, det er vigtigt, at den bliver fortalt fra arnestedet, siger hun.

Byen har tidligere lagt plads til såkaldte trolde-conventions, hvor samlere fra blandt andet Canada, Tyskland og USA er kommet til for at dele deres passion for trolden.

Museet bliver etableret i Thomas Dams gamle værksted på torvet i Gjøl, og her skal både samlere, turister og tilflyttere have lejlighed til at lære trolden bedre at kende.

Gjøl-trolden i henholdsvis Dreamworks- og originaludgave. (© Dreamworks/TROLLHOUSE.DK)

Flere historier om trolden

Faktisk opstod ideen om et museum, mens man arbejdede på nye bosætningsinitiativer i byen, fortæller Lisbet Emmery.

- Den er en del af vores bys dna, den her lille trold, og det har faktisk været svært at få fat i historien, hvad enten man kom som turist eller tilflytter. Vi har længe brændt for at få lov til at fortælle noget om den.

I troldemuseet vil man fremover kunne gå på opdagelse i de mange udgaver og modeller af trolden, der er blevet lavet gennem årene, og man vil få historien om, hvordan Thomas Dam med sine ideer og talenter kunne skabe en arbejdsplads for mere end 60 personer i byen.

Den del er der nemlig knap så mange, der kender.

- Vi synes, det er synd, at folk i dag ikke kan få mere viden om trolden. Vi synes også, det er synd, at det kun handler om trolden, for troldens 'far' var også en alsidig kunstner. Han kunne snitte i træ, lave keramik, male og trykke, og det vil vi også gerne vise, for det er der måske ikke så mange, der kender til i forvejen, siger Lisbet Emmery.

Det er støtte fra blandt andre Region Nordjyllands vækstpulje, Jammerbugt Kommune, LAG-puljen og rettighedshaverne hos Dam Things, der nu gør det muligt at åbne et museum.

Facebook
Twitter